Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Novela školského zákona

Dátum: Rubrika: Legislatíva

Cieľom príspevku je prehľad najvýznamnejších zmien, ktoré novela zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov prináša. Novela školského zákona nadobudla účinnosť dňom 1. januára 2022. Novela zákona č. 245/2008 Z. z. reflektuje najmä tézy z programového vyhlásenia vlády SR, podnety aplikačnej praxe, digitalizáciu školstva, debyrokratizáciu v školstve, reformu poradenského systému, opatrenia z Plánu obnovy a odolnosti.

Dňa 1. januára 2022 nadobudol účinnosť zákon č. 415/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 245/2008 Z. z.“). Ide o novelu väčšieho rozsahu, ktorá sa pripravovala v dlhšom participatívnom procese a obsahuje množstvo významných zmien.

Inkluzívne vzdelávanie a národnostné školstvo

V kontexte medzinárodných trendov a záväzkov SR sa zavádza pojem inkluzívne vzdelávanie -spoločná výchova a vzdelávanie detí, žiakov, poslucháčov alebo účastníkov výchovy a vzdelávania, uskutočňovaná na základe rovnosti príležitostí a rešpektovania ich výchovno-vzdelávacích potrieb a individuálnych osobitostí a podporujúca ich aktívne zapojenie do výchovno-vzdelávacích činností školy alebo školského zariadenia. V rámci posilnenia princípu inklúzie sa dopĺňa možnosť, aby mohli pôsobiť v základnej škole okrem pedagogických asistentov aj odborní zamestnanciškolský podporný tím.

Z Programového vyhlásenia vlády SR vyplýva záväzok v právnych predpisoch zadefinovať pojem národnostné školstvo a v tomto kontexte sa novelou zákona č. 245/2008 Z. z. dopĺňajú definície: národnostné školstvo, národnostná škola, národnostná trieda a národnostné školské zariadenie.

Štátny výchovný program, štátny vzdelávací program a školský vzdelávací program

Zavádza sa štátny výchovný program pre školské zariadenia. Škola alebo školské zariadeniu majú možnosť ho v plnom rozsahu prijať ako vzorový, alebo doplniť o osobitosti výchovy a podmienok v školskom zariadení a takto ho zaradiť aj ako súčasť školského vzdelávacieho programu. Špecifikujú sa tie školské zariadenia, pre ktoré je požiadavka výchovného programu povinná, a to pre školský klub detí, centrum voľného času, školský internát, diagnostické centrum, reedukačné centrum, liečebno-výchovné sanatórium.

Ustanovuje sa termín na zverejnenie školského vzdelávacieho programu a výchovného programu školského zariadenia do 60 dní od jeho schválenia.

Štátny vzdelávací program sa môže členiť na vzdelávacie cykly. Redukujú sa povinné časti štátneho vzdelávacieho programu.

Škola má možnosť vypracovať jeden dokument pre všetky organizačné zložky, stupne vzdelania aj odbory vzdelania. Ak škola poskytuje vzdelanie viacerých stupňov, môže vypracovať pre všetky stupne vzdelania jeden súhrnný školský vzdelávací program. Ak je súčasťou školy školské výchovno-vzdelávacie zariadenie, výchovný program tohto školského výchovno-vzdelávacieho zariadenia môže byť súčasťou školského vzdelávacieho programu školy. Vypúšťajú sa náležitosti školského vzdelávacieho programu, ktoré podliehajú časovej zmene alebo sú súčasťou iných dokumentov, čím sa zníži administratívna záťaž pre školy.

Doku

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály