Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Legislatívna podpora rannej starostlivosti o dieťa

Dátum: Rubrika: Legislatíva

Cieľom článku je informovať o kľúčových oblastiach legislatívnych pravidiel v podpore ranej starostlivosti o dieťa v Slovenskej republike na troch úrovniach inštitúcií: rodiny, zariadení pre deti do troch rokov veku dieťaťa a materských škôl, a to aj v súvislosti s ochranou zdravia detí v nich. Sú tu opísané formy sociálnych služieb pre rodiny s deťmi do 3 rokov veku dieťaťa, oblasti požiadaviek na zariadenia pre deti a mládež. Legislatívne dokumenty legalizujú, koordinujú a zjednocujú podmienky a organizáciu starostlivosti a edukácie detí ranného veku na štátnej úrovni.

Inštitucionálne organizovaná starostlivosť a výchova do troch rokov veku dieťaťa má štátom stanovené pravidlá. Určované sú právnymi dokumentami, ktoré schvaľuje a novelizuje Národná rada Slovenskej republiky. Ministerstvá a iné orgány štátnej správy na základe platnej legislatívy vydávajú všeobecne záväzné právne predpisy.

Problematika starostlivosti a výchovy detí ranného veku patrí do právomocí hlavne troch ministerstiev:

  1. Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, Ministerstva zdravotníctva a 
  2. Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Každá osoba participujúca na inštitucionálnej starostlivosti a výchove musí dodržiavať legislatívne predpisy vykonávania právomocí, povinností, činností a zodpovednosti.

Obr. č. 1: Starostlivosť o deti do 3 rokov veku podľa slovenských ministerstiev, zdroj: vlastné spracovanie

Starostlivosť v rodine

Základné východiská inštitucionálne organizovanej starostlivosti a edukácie do troch rokov veku dieťaťa podľa zákona o rodine sú rodičovské práva a povinnosti. Rozhodujúcu úlohu a zodpovednosť vo výchove dieťaťa majú rodičia. Rodičia majú právo vychovávať deti v zhode s vlastným náboženským a filozofickým presvedčením. Na výchove sa podieľa aj manžel, ktorý nie je rodičom dieťaťa, ak žije v spoločnej domácnosti. Rodičia majú právo použiť vo výchove dieťaťa primerané výchovné prostriedky tak, aby nebolo ohrozené zdravie, dôstojnosť, telesný a citový vývin dieťaťa [§ 30 zákona č. 36/2005 Z. z. Zákon o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 36/2005 Z. z.“)]. Rodičia majú povinnosť zabezpečovať sústavnú a dôslednú starostlivosť o výchovu, zdravie, výživu a všestranný vývin maloletého dieťaťa.

Rodičovské práva a povinnosti majú obaja rodičia.

Pri ich výkone sú povinní chrániť záujmy maloletého dieťaťa (§ 28 zákona č. 36/2005 Z. z.). Zákonne sú určené obmedzenia aj zásahy do rodičovských práv a povinností.

Spoločnosť uznáva, že pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa je najvhodnejšie stabilné prostredie rodiny tvorenej otcom a matkou dieťaťa. Spoločnosť poskytuje rodičovstvu nielen svoju ochranu, ale aj potrebnú starostlivosť, najmä hmotnou podporou rodičov a pomocou pri výkone rodičovských práv a povinností (zákon č. 36/2005 Z. z.).

Štátna finančná pomoc rodinám s deťmi je podľa zákonne upravených podmienok vo forme:

  • príspevku pri narodení dieťaťa,
  • príspevku na viac súčasne narodených detí,
  • prídavku na dieťa,
  • príplatku k prídavku na dieťa,
  • rodičovského príspevku a 
  • príspevku na starostlivosť o dieťa.

Takáto finančná pomoc môže rodičov motivovať, aby sa o svoje deti do 3 rokov veku starali predovšetkým v rodinnom prostredí. Z rôznych dôvodov môžu dieťa zaradiť do inštitucionálnej starostlivosti v rámci sociálnych služieb a predprimárneho vzdelávania v materských školách.

Sociálna starostlivosť

Štátne formy sociálnych služieb pre rodiny s deťmi do troch rokov veku dieťaťa sú viaceré. Určuje ich zákon č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 448/2008 Z. z.“). Od 1. 3. 2017 ustanovil tiež zameranie sociálnej služby na podporu rodiny s deťmi na službu na podporu zosúlaďovania rodinného života a pracovného života rodičov dieťaťa do troch rokov alebo do šiestich rokov, ak je dieťaťom s nepriaznivým zdravotným stavom (novela zákona o sociálnych službách vykonaná zákonom č. 40/2017 Z. z.).

Formy sociálnych služieb pre rodiny s deťmi do 3 rokov veku dieťaťa (zákon č. 448/2008 Z. z. a novela zákona č. 40/2017 Z. z.)

Pomoc pri osobnej starostlivosti o dieťa
Ide o prípady, keď rodičia, zákonní zástupcovi nemôžu zabezpečiť osobnú starostlivosť o maloleté dieťa sami alebo s pomocou rodiny z dôvodu choroby, úrazu, kúpeľnej liečby alebo úmrtia jedného z rodičov, pôrodu matky dieťaťa alebo ženy, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, narodenia najmenej troch detí súčasne alebo narodenie dvoch detí alebo viac detí súčasne v priebehu dvoch rokov,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály