Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Kto bol v minulosti učiteľom

Dátum: Rubrika: Z histórie školstva

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Kto sa v minulosti venoval učeniu detí, žiakov? Boli to vždy učitelia? Kedy sa začala cielená príprava na učiteľské povolanie? Čo bolo najvýznamnejším krokom v tomto smere? V dnešnej časti príspevku sa pozrieme na to, kto sa v minulosti živil učiteľstvom.

Zo štúdia dejín školstva vieme, že v stredoveku boli najvzdelanejšou vrstvou kňazi. Starali o prípravu starších chlapcov, ktorí mali pôsobiť v cirkvi. S učiteľským (vychovávateľským) pôsobením sa u nás prvýkrát stretávame na Veľkej Morave s Konštantínom a Metodom a jeho nástupcom Gorazdom.

Po vzniku univerzít v 12. a 13. storočí sa mnohí ich absolventi, ktorí sa nedostali k lukratívnejším zamestnaniam, dočasne alebo i trvalo živili učiteľstvom na dedinských aj niektorých dedinských farských školách.

Mestá, ktoré boli na tom  finančne lepšie, sa usilovali získať pre svoju školu vzdelaných absolventov univerzít často aj zo zahraničia. Takouto školou bola napríklad mestská latinská škola v Bardejove, na ktorej v 16. storočí pôsobil Leonard Stoeckel, bardejovský rodák, absolvent nemeckých univerzít. Vypracoval pre túto školu najstarší slovenský školský dokument Zákony bardejovskej školy (1540). Pred ním tu pôsobil Valentín Ecchius z nemeckej Lindavy, v Košiciach zasa anglický humanista Leonard Cox.

Nárastom počtu škôl v ďalších storočiach sa však na miesta učiteľov, najmä na malých dedinských školách dostávali aj vyslúžilí vojaci, remeselníci, roľníci a pod. Ich prínos pre vzdelávanie detí bol často minimálny, zvládali naučiť deti len niečo z čítania a písania, modlitby či zopár latinských sentencií.

Cielená príprava na učiteľské povolanie sa začala rozvíjať u nás z podnetu Márie Terézie koncom 18. storočia, keď sa zaviedli kratšie či dlhšie kurzy pre záujemcov o učiteľstvo.

Najvýznamnejším krokom v tomto smere bolo založenie Učiteľského ústavu v Spišskej Kapitule v roku 1819 zásluhou biskupa Pyrkera. Na škole pôsobil aj Juraj Páleš autor Pedagogie slovenskej.

Neskôr vznikli ďalšie učiteľské ústavy, ktoré pripravili mnohých učiteľov. Tí sa výrazne zapísali svojim pôsobením do našej národnej a školskej histórie.

Mnohí z nich boli autormi kníh, napr. F. Kráľ, autormi učebníc, napr. J. Detrich v Horných Zeleniciach, prispievali do časopisov, boli maliarmi, hudobníkmi, napr. M. Moyzes, V. Figuš-Bystrý, rozvíjali ovocinárstvo či chov včiel.

Tvorili sa aj učiteľské dynastie Šmeringovcov (na západnom Slovensku), Medzihradskovcov (na Orave), Zatkalíkovcov (na Myjave) a pod. 

PhDr. Vladimír Michalička, CSc.



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály