Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Kariérové stupne pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

Dátum: Rubrika: Personalistika

V aktuálnom príspevku z oblasti personalistiky si pripomenieme zaraďovanie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov do kariérových stupňov na základe posúdenia kvalifikačných predpokladov. Upozorníme na zmenu v zaraďovaní do kariérových stupňov, ktorú prináša zákon č. 128/2022 Z. z. z 24. marca 2022, ktorým sa dopĺňa zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Zmena nadobúda účinnosť 1. septembra 2022.

Dňa 1. septembra 2022 nadobúda účinnosť zákon č. 128/2022 Z. z., ktorým sa dopĺňa zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Zákon prináša doplnenie § 30 v zákone č. 138/2019 Z. z. a umožňuje športovcom zaradenie do kariérových pozícií pedagogický zamestnanec, odborný zamestnanec s prvou atestáciou alebo pedagogický zamestnanec, odborný zamestnanec (ďalej len „PZ, OZ“) s druhou atestáciou.

Kvalifikačné predpoklady

Pri posudzovaní predpokladov na výkon pracovnej činnosti PZ a OZ hovoríme o kvalifikačných predpokladoch, bezúhonnosti, zdravotnej spôsobilosti a ovládaní štátneho jazyka.

Kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti v jednotlivých kategóriách PZ, OZ má zamestnanec spĺňať po celý čas výkonu pracovnej činnosti. Rozumieme nimi vzdelanie av prípade, že sa vyžaduje, aj dĺžku výkonu pracovnej činnosti. Posudzovanie kvalifikačných predpokladov pre jednotlivé kategórie PZ, OZ sa uskutočňuje na základe získaného vzdelania. Na tento účel zamestnanec, resp. uchádzač o zamestnanie predkladá doklady o získanom vzdelaní.

Príklad: Vysvedčenie o maturitnej skúške, výučný list, vysvedčenie o záverečnej pomaturitnej skúške, vysvedčenie o absolventskej skúške a absolventský diplom, vysokoškolský diplom, vysvedčenie o štátnej skúške, dodatok k diplomu, doklad o absolvovaní programu kvalifikačného vzdelávania. Ďalej PZ, OZ predkladá aj napr. osvedčenie o úplnej kvalifikácii, vysvedčenie o štátnej jazykovej skúške, doklad o vykonaní prvej atestácii a pod.

Zákon definuje požiadavku dosiahnutého vzdelania pre jednotlivé kategórie najmenej:

  • vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa - učiteľ ZŠ, SŠ, JŠ, profesijného rozvoja, školský špeciálny pedagóg, školský digitálny koordinátor a odborný zamestnanec,
  • vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa - zahraničný lektor,
  • vyššie odborné vzdelanie - učiteľ ZUŠ a korepetítor,
  • úplné stredné odborné vzdelanie - učiteľ MŠ, vychovávateľ, MOV a pedagogický asistent,
  • úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie - školský tréner.

! Upozornenie - Od 1. januára 2022 platí, že na PZ, OZ, ktorý vykonáva pracovnú činnosť na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, sa nevzťahuje podmienka § 11 ods. 1 písm. a) zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov(t. j. vyžadovaný stupeň vzdelania pre učiteľa ZŠ, SŠ, JŠ, profesijného rozvoja, školského špeciálneho pedagóga, školského digitálneho koordinátora a odborného zamestnanca je vysokoškolské vzdelanie II. stupňa).

Na základe predložených dokladov o získanom vzdelaní posudzuje zamestnávateľ plnenie kvalifikačných predpokladov podľa vyhlášky č. 1/2020 Z. z. Posudzuje sa študijný program a študijný odbor získaného vzdelania, ako aj ďalšie získané vzdelania. V prípade pochybností alebo nejasnosti pri ich posudzovaní je dôležitá informácia o obsahu záverečnej skúšky. V niektorých prípadoch možno zohľadňovať napr. druh školy, obsah získaného vzdelania a pod.

Príklad: Ak ide o učiteľa, vychovávateľa, majstra odbornej výchovy, kvalifikačné predpoklady sa posudzujú aj s ohľadom na druh školy a typ školy alebo na školské zariadenie a poskytovanie výchovy a vzdelávania deťom a žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Ak ide o majstra odbornej výchovy, pedagogického zamestnanca pracoviska praktického vyučovania, kvalifikačné predpoklady sa posudzujú aj poro

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály