Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Kariérová výchova a poradenstvo

Dátum: Rubrika: Kariéra

Príspevok sa zaoberá významom kariérovej výchovy a kariérového poradenstva z pohľadu špecifickej a nešpecifickej prevencie. Prináša rôzne pohľady na to, ako kariérová výchova a poradenstvo súvisí so zvyšovaním kvality života, ako spokojnosť s pracovným a životným smerovaním koreluje s celkovým wellbeingom a pocitmi šťastia, a prečo je dôležité rozvíjať a podporovať proces sebapoznávania žiakov. Článok sa dotýka aj významu kariérového poradenstva v podobe nepriamej sekundárnej prevencie v úlohe bezpečnej vstupnej brány do iných foriem poradenstva či terapií.

Kariérová výchova a poradenstvo plnia dôležitú úlohu v živote dieťaťa a dospelého človeka. Môžeme ju vnímať aj ako podporný nástroj špecifickej a nešpecifickej prevencie. Vieme sa v nej zamerať na prevenciu špecifického problému (napr. na pomoc pri neúspechu v pracovnej oblasti), aj na prevenciu v širšom kontexte, ktorý predstavuje rozvíjania životných zručností a zručností potrebných pre riadenie vlastnej kariéry. Prostredníctvom rozvoja životných a sociálno-emocionálnych zručností môžeme posilniť duševné zdravie, rozvíjať sociálne cítenie a predchádzať niektorým sociálno-patologickým javom (extrémizmus, neznášanlivosť, netolerancia voči rozmanitosti a kultúrnym rozdielom a podobne)

Primerané preventívne aktivity, rozvoj konkrétnych zručností kariérovej výchovy je vhodné prispôsobovať potrebám cieľovej skupiny, s ktorou spolupracujeme.

Nešpecifická prevencia

Rozvoj základných životných zručností potrebných pre plnohodnotný život a prosociálne správanie je najefektívnejší, ak sa začne už v materskej škole. V tomto prípade hovoríme o nešpecifickej prevencii. Tá zahŕňa rozvoj základných zručností primeraných veku predškolských detí. Ide napr. o:

  • komunikačné zručnosti,
  • psychickú odolnosť,
  • odolnosť voči sociálnym tlakom,
  • prosociálne správanie,
  • empatiu,
  • sebapoznanie.

V tomto zmysle je rozvoj životných zručností v rámci kariérovej výchovy súčasťou celoživotného programu všeobecnej prevencie. Cieľom je poskytnúť deťom podporu a pomoc ešte predtým, než sa objavia konkrétne problémy. Výsledky z praxe v zahraničí ukazujú, že kontinuálna kariérová výchova a rozvoj životných zručností majú významný pozitívny vplyv na celkovú kvalitu života, zdravie a záujem o učenie sa. Podľa týchto výsledkov, poskytovanie kariérového poradenstva motivuje deti a mladých ľudí, čo vedie nielen k aktívnejšiemu a efektívnejšiemu zapojeniu do pracovného procesu, ale aj do rôznych dobrovoľníckych aktivít (Robertson, 2018).

Kariérové intervencie by mali byť prístupné všetkým deťom. Mali by im poskytovať príležitosť hľadať kariérové cesty, podporovať sebauvedomenie a získavať kompetencie a zdroje prispievajúce k celkovej kvalite života a psychosociálnej pohode. Tieto intervencie sú zároveň kľúčové pre plánovanie kariéry v neskoršom veku.1

Spokojnosť s prácou a jej vplyv na kvalitu života

Spokojnosť s pracovnou voľbou a životným smerovaním koreluje s celkovou spokojnosťou a kvalitou života v oblasti fyzického a mentálneho zdravia človeka (Erdogan, Bauer, Truxillo & Mansfield, 2012).

Osoby, ktoré nie sú spokojné so svojou pracovnou situáciou (nemôžu nájsť vhodnú prácu; sú v práci, ktorá im spôsobuje utrpenie; študujú odbor, ktorý ich nezaujíma; majú neprimeranú záťaž alebo finančné problémy), často zažívajú dôsledky tejto záťaže aj v iných oblastiach svojho života. Problémy sa môžu prejaviť rôznymi psychosomatickými príznakmi, napr. únava, znížená sebahodnota, zhoršený duševný stav, znížená výkonnosť, sklony k závislostiam atď. Tieto prejavy môžu mať negatívny dopad nielen na jednotlivca a jeho blízkych (vzťahy s rodinou, priateľmi), ale aj na širšiu kom

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály