Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Impulzy pre skvalitnenie prípravy učiteľov pre potreby inkluzívnej praxe

Dátum: Rubrika: Inklúzia

V strategickom dokumente „Plán obnovy (cestovná mapa k lepšiemu Slovensku)“ je jednou z najväčších priorít v oblasti školstva posilniť pripravenosť učiteľov implementovať proinkluzívne opatrenia do edukačnej praxe. Redefinícia konceptu  špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb a snaha definovať systém podporných opatrení nadobudnú reálne kontúry len v prípade, že v školských triedach budú pôsobiť proinkluzívne mysliaci a konajúci učitelia a učiteľky. Skvalitniť sa musí pregraduálna aj postgraduálna učiteľská príprava. V príspevku venujeme pozornosť otázke vysokoškolského vzdelávania budúcich učiteľov. Na základe výsledkov prieskumu formulujeme niekoľko impulzov pre skvalitnenie ich prípravy.

Do systému vzdelávania potrebujeme prijímať také prvky, ktoré majú potenciál posilňovať existujúce a zavádzať nové podporné opatrenia v súlade s konceptom inkluzívneho vzdelávania. [1] Nevyhnutnou súčasťou reformy sú aj zmeny v oblasti prípravy učiteľov. Tieto zmeny sa stávajú výzvou nielen pre učiteľov materských a základných škôl, ale aj pre pedagógov na učiteľských fakultách, či v oblasti ďalšieho kontinuálneho vzdelávania. V príspevku prinášame zistenia z dát, ktoré sme zbierali v rokoch 2019/2020 prostredníctvom dotazníka a metódou zberu voľných výpovedí (esejí). Zmiešaný dizajn prieskumu nám umožňuje vybrať pre čitateľov z nášho pohľadu zaujímavé zistenia. Aj keď ich vzhľadom na veľkosť vzorky a realizovaný výber nemožno generalizovať, domnievame sa, že môžu byť vhodným podnetom pre úvahy a návrhy zmien vo vzdelávaní učiteľov.

Metódou dotazníka sme zisťovali postoje budúcich učiteľov MŠ a ZŠ k inkluzívnemu vzdelávaniu. Dôvodom skúmania bol fakt, že jednou z oblastí, ktorá má dôležitý dosah na zavádzanie inkluzívneho vzdelávania do praxe, sú postoje pedagogických a odborných zamestnancov. Meranie postojov je predmetom výskumov už niekoľko rokov a venujú sa mu viacerí autori (napr. Avramidis & Norwich, 2002;De Boer, Pijl & Minnaert, 2011; Saloviita, 2015). Dáta sme zbierali na troch pedagogických fakultách na Slovensku. Výskumu sa zúčastnilo 203 žien a 4 muži. Z toho bolo 103 Bc. študentov v študijnom programe Predškolská a elementárna pedagogika a 104 Mgr. študentov v programe Predškolská pedagogika a Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie. V oboch prípadoch boli respondentmi študenti dennej aj externej formy štúdia s výrazne vyšším zastúpením denných študentov. Participanti boli vo veku 20 až 49 rokov (AM 34,5). Na meranie postojov sme využili štandardizovaný dotazník TAIS (škála postojov učiteľov k inkluzívnemu vzdelávaniu). Pre potreby prieskumu sme využili skrátený 10 položkový dotazník, ktorý bol validizovaný (Saloviita, 2015). Položky sú rozdelené do 4 dimenzií: Očakávané výsledky, Práva dieťaťa, Pracovná záťaž, Inklúzia ako hodnota.

Na základe výsledkov konštatujeme, že študenti pregraduálnej učiteľskej prípravy Bc. a Mgr. stupňa sa najviac prikláňajú k dimenzii Inklúzia ako hodnota.V prislúchajúcich položkáchvyjadrovali najväčšiu mieru súhlasu. Viac než tretina študentov (34 %) úplne súhlasila s výrokom, že „deti s problémami v emocionálnej oblasti a deti s problémovým správaním by sa mali vzdelávať v bežných školách s adekvátnou podporou.“ S výrokom „deti s poruchami pozornosti/hyperaktívnou poruchou ADHD by mali byť vzdelávané v bežných školách s adekvátnou podporou,“ vyjadrilo súhlas 37 %.Viac než tretina (34 %) budúcich učiteľov súhlasí s tým, že „deti so ŠVVP by sa mali vzdelávať v čo najväčšej miere v bežných školách“. Štude

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály