Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Financovanie zariadení školského stravovania (1.)

Dátum: Rubrika: Financovanie Zo seriálu: Finančné riadenie škôl a školských zariadení

V príspevku sa zameriame na problematiku financovania zariadení školského stravovania. Ide o aktuálnu tému, ktorá vyvoláva množstvo otázok, na ktoré sa pokúsime nájsť spoločné odpovede. Cieľom príspevku je objasniť túto problematiku manažmentu škôl a školských zariadení, a to najmä so zreteľom na výpočet finančných prostriedkov z výnosu dane z príjmov na financovanie zariadení školského stravovania. 

Podľa zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) školské stravovanie zabezpečujú zariadenia školského stravovania, ktorými sú školská jedáleň a výdajná školská jedáleň. Zriaďovateľom zariadení školského stravovania pre žiakov základných škôl (ďalej len „ZŠ“) a pre deti materských škôl (ďalej len „MŠ“) je obec, ktorá má podľa § 6 ods. 12 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) zabezpečovať podmienky na stravovanie detí a žiakov vo všetkých školách a školských zariadeniach, ktorých je zriaďovateľom.

Školská jedáleň a výdajná školská jedáleň

Školská jedáleň sa podľa § 140 školského zákona zriaďuje na prípravu, výdaj, konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov, najmä pre deti, žiakov a zamestnancov škôl a školských zariadení v čase ich pobytu v škole, resp. v školskom zariadení. Pre možnosť stravovania iných fyzických osôb v školskej jedálni treba súhlas zriaďovateľa a príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva (ďalej len „RÚVZ“).Školská jedáleň poskytuje služby počas školského roka. Aby mohla poskytovať služby aj v čase školských prázdnin, musí mať súhlas zriaďovateľa a príslušného RÚVZ.

Školská jedáleň pripravuje a poskytuje jedlá a nápoje pre stravníkov podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa vekových skupín stravníkov vydaných MŠVVaŠ SR (ďalej len „ministerstvo školstva“) a s možnosťou využitia receptúr charakteristických pre príslušnú územnú oblasť, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov a finančných podmienok na nákup potravín, ktoré uhrádza zákonný zástupca dieťaťa/žiaka (ďalej len „zákonný zástupca“). V školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti/žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydané ministerstvom školstva. Školská jedáleň (ďalej len „ŠJ“) je školské zariadenie s jednozmennou prevádzkou; ak je zriadená pri školách alebo školských zariadeniach s celodennou prevádzkou alebo nepretržitou prevádzkou, je školským zariadením s celodennou prevádzkou.

Výdajná školská jedáleň sa zriaďuje na výdaj, konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole alebo v školskom zariadení. Zabezpečuje hygienicky vyhovujúce a po stránke hmotnosti zodpovedajúce rozdeľovanie jedál a nápojov; môže aj dokončovať príslušnú technologickú úpravu dodávaných polotovarov, jedál a nápojov zo školskej jedálne. Pre výdajnú školskú jedáleň platia rovnaké zákonné podmienky ako pre školskú jedáleň - môže poskytovať služby nielen pre deti, žiakov, zamestnancov škôl a školských zariadení, ale aj pre iné fyzické osoby počas školského roka, v čase školských prázdnin len so súhlasom zriaďovateľa a príslušného RÚVZ.

Financovanie zariadení školského stravovania

Obec je povinná podľa § 6 ods. 12 zákona č. 596/2003 Z. z. v rámci financovania originálnych kompetencií poskytovať finančné prostriedky na stravovanie žiakov:

  • škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti,
  • do dovŕšenia 15 rokov veku zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti štátom uznanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti alebo inej právnickej osoby alebo fyzickej osoby,
  • ZŠ a ZŠ pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ďalej len „ŠVVP“) v zriaďovateľskej pôsobnosti okresných úradov v sídle kraja (ďalej len „OÚ v sídle kraja“), ak sa stravujú v zariadeniach školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti obce, štátom uznanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti alebo inej právnickej osoby alebo fyzickej osoby.

Do rozpočtu obce na tento účel plynie výnos z dane z príjmov fyzických osôb s výnimkou dane z príjmov, ktorá sa vyberá zrážkou (ďalej len „výnos dane z príjmov“) podľa zákona č. 564/2004 Z. z. o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 564/2004 Z. z.“) a nariadením vlády č. 668/2004 Z. z. o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov úze

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály