Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Efektívna spolupráca učiteľov a podporných tímov ako výzva

Dátum: Rubrika: Prevencia, tímové aktivity

Téma inkluzívneho vzdelávania sa v súčasnosti dostáva z úzkeho kruhu odborných diskusií do širšej verejnosti. Črtá sa trend podpory tejto myšlienky a zdá sa, že v školách budú podporné tímy, ktoré učiteľom dnes tak chýbajú. Príchod nových ľudí a profesií na zabehnuté pracoviská však môže spôsobiť určité napätie. Dôkazom sú aj výsledky výskumu, ktorého čiastkové výsledky prezentujeme v článku. Na základe konkrétnej skúsenosti identifikujeme zbrzďujúce činitele adaptácie podporných tímov na školách, pričom pozornosť venujeme postojom a správaniu učiteľov. V závere prinášame autentické rady účastníkov výskumu, ktoré môžu prispieť k naštartovaniu efektívnej spolupráce medzi pedagogickými a odbornými zamestnancami.

V posledných dňoch môžeme na sociálnych sieťach sledovať zaujímavú diskusiu k návrhu novely školského zákona. Jednou z diskutovaných tém je aj inkluzívne vzdelávanie. Nielen samotná novela, ale aj vyjadrenia ministra školstva na tlačových besedách spôsobili, že táto téma už nie je len vecou úzkeho kruhu odborníkov, ale stáva sa aj témou širokej verejnosti. Pozitívne reakcie vyvoláva prísľub, že učitelia už nebudú na vzdelávanie detí s rozmanitými potrebami sami a v krátkodobom horizonte by sa im malo dostať pomoci v podobe podporných tímov. Prísľub si učitelia mohli vypočuť v decembri, kedy minister školstva informoval, že rezort školstva investuje 82 miliónov eur do podporných tímov na nasledujúcich 2,5 roka. Do škôl by sa malo dostať ďalších 2133 pedagogických asistentov a 878 odborníkov (MŠVVaŠ SR, 2020). Táto pomoc učiteľom veľmi chýba. Potvrdzujú to výsledky dotazníkového prieskumu iniciatívy To dá rozum, v ktorom učitelia bežných materských, základných i stredných škôl (vzorka 2731 respondentov) identifikovali najväčšie problémy pri vzdelávaní detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Z ponuky 21 možností najčastejšie volili odpoveď, v ktorej komunikovali, že problémom je samotná rozdielnosť potrieb detí/žiakov (46 %). Druhou najčastejšou odpoveďou bola tá, ktorá odkazovala na nedostatočné podmienky pre individuálny prístup v dôsledku vysokých počtov žiakov v triede (44 %). Treťou je nedostatok pedagogických zamestnancov v škole(42 %). Z výsledkov sa dá usudzovať aj o chýbajúcej podpore odborníkov (MESA10, 2018). Zdá sa teda, že učitelia pomoc podporných tímov vítajú.

Sú učitelia pripravení prizvať podporné tímy do spolupráce?

Odpovede na vyššie položenú otázku sme hľadali vo výskume, ktorý mapoval skúsenosť slovenských škôl s prítomnosťou podporných tímov pedagogických a odborných zamestnancov (ďalej len „tím“) na stovke základných škôl na Slovensku. Túto skúsenosť mohli zažiť tie školy, ktoré sa zapojili do národného projektu PRINED – Projekt INkluzívnej Edukácie (2014 - 2015), v rámci ktorého sa vytvorilo 604 nových pracovných miest. Učitelia mali príležitosť vyskúšať si, čo obnáša spolupráca s troj- až šesťčlennými profesijne variabilnými tímami (v závislosti od veľkosti školy). Autori príspevku boli pri tom a poskytovali metodickú a poradenskú činnosť dvadsiatim z týchto škôl. Práve tie boli oslovené aj do výskumu, ktorého cieľom bolo identifikovať podporné a zbrzďujúce činitele adaptácie tímov, ktoré určovali kvalitu ich práce. Výskum mal charakter štruktúrovanej reflexie, pričom zber dát bol realizovaný prostredníctvom rozhovorov v ohniskových skupinách (s členmi tímov) a prostredníctvom individuálnych rozhovorov (s predstaviteľmi manažmentu škôl). Zapojilo sa do neho 18 základných škôl a získali sme tak 92 respondentov. Obsahovú analýzu prepisov rozhovorov realizoval šesťčlenný výskumný tím.[1]

Tabuľka č. 1: Výskumná vzorka – účastníci rozhovorov

Členovia tímov spolu
74
Z toho:
 
 
Školský psychológ
11
Špeciálny pedagóg
15
Sociálny pedagóg, resp. sociálny pracovník
21
Liečebný pedagóg
1
Pedagogický asistent
26
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk