Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru

Dátum: Rubrika: Organizácia

Príspevok je venovaný problematike uzatvárania dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru v školách a školských zariadeniach. Cieľom je poukázať na zmeny vyplývajúce z noviel zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce, zákonom č. 248/2022 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a zákonom č. 350/2022 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa Zákonník práce v znení neskorších predpisov a zodpovedať časté otázky spojené s uzatváraním dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Uzatváranie dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru je legislatívne upravené v deviatej časti v § 223 § 228a zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“). V školách a školských zariadeniach (ďalej len „škola“) sa z dôvodu zabezpečenia potrieb školy a plnenia jej základných úloh často uzatvárajú s fyzickými osobami dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohodu o vykonaní práce, dohodu o pracovnej činnosti a dohodu o brigádnickej práci študentov). Nemalo by to byť však pravidlo, ale skôr výnimka. Škola by mala vedieť vždy výnimočnosť situácie zdôvodniť.

Na pracovnoprávny vzťah založený dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa vzťahujú v § 223 ods. 2 presne vymedzené ustanovenia Zákonníka práce. Podmienkou platnosti dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru je ich písomná forma, škola ju musí so zamestnancom uzatvoriť písomne a jedno jej písomné vyhotovenie musí vydať zamestnancovi.

Ako je to s pracovným časom zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru?

Podľa § 223 ods. 2 a 3 pracovný čas zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť 12 hodín a u mladistvého zamestnanca v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť 8 hodín. Zamestnancom, ktorí vykonávajú prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, nemožno nariadiť a ani s nimi dohodnúť pracovnú pohotovosť a prácu nadčas. Ak priemerný týždenný pracovný čas presiahne tri hodiny v období štyroch po sebe nasledujúcich týždňov, na pracovnoprávny vzťah založený dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa primerane vzťahujú aj ustanovenia § 43 ods. 1 písm. b), § 44a ods. 2 až 5, § 47a ods. 1 písm. a) a d) a ods. 2 až 5 a § 54b ods. 2 až 5. Doba podľa § 47a ods. 2 začína plynúť dňom nasledujúcim po dni, v ktorom došlo k presiahnutiu pracovného času podľa prvej vety.

Ak ide o prácu, ktorá je vymedzená výsledkom, škola uzatvára dohodu o vykonaní práce. Ak ide o príležitostnú činnosť vymedzenú druhom práce, škola uzatvára dohodu o pracovnej činnosti alebo dohodu o brigádnickej práci študentov.

Dohoda o vykonaní práce

Dohoda o vykonaní práce je často zaužívaný samostatný typ dohody. Legislatívne sú podmienky jej uzatvárania upravené v § 226 Zákonníka práce. Škola a školské zariadenie ako zamestnávateľ uzatvára dohodu o vykonaní práce s fyzickou osobou na vykonanie práce jednorazového charakteru, pričom rozsah práce (pracovnej úlohy)

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály