Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Aktivity zamerané na empatiu

Dátum: Rubrika: Príklad z praxe

Každý z nás sa vo svojej práci stretol so žiakom či kolegom, ktorý bol v určitej chvíli zaplavený emóciami a zjavne ich nedokázal udržať na uzde (záchvat zúrivosti, zrútenie sa od bezmocnosti a pod.). Ak sa jednalo o situáciu, v ktorej sme cítili, že by sme sa zachovali úplne rovnako, pociťovali sme sympatiu. Ak bolo podnetom čosi, čo by v nás vyvolalo úplne inú reakciu, ale aj napriek tomu sme človeka dokázali pochopiť, prejavila sa naša empatia.

Empatia je dobrým nástrojom k tomu, aby sme druhým pomohli upokojiť sa v náročných situáciách. V mozgu sa práve pri empatickej odpovedi druhého človeka na naše pocity deje to, že sa náš racionálny a emočný mozog zladia, a to prináša želanú úľavu.[1] Aktivuje sa miesto (tzv. ostrovček), ktoré je mostom medzi týmito dvoma časťami mozgu (Bilbao, 2018).

Slovo empatia má latinský pôvod. Vzniklo spojením z predložky em= v, dovnútra a zo slova pathos= pocity, cítenie, vášeň, utrpenie (Prekopová, 2004). Simon Baron-Cohen (2014, s. 29) empatiu definoval ako: „...schopnosť identifikovať, čo si niekto iný myslí alebo cíti, a reagovať na myšlienky a pocity druhého človeka primeranou emóciou.“ O empatii ako o schopnosti reagovať na rozpoznané emócie, hovorí aj Prekopová (2004). Podľa nej je proces vcítenia náročný a vyžaduje schopnosť predstaviť si situáciu druhého a rovnako aj schopnosť mentálnej kombinácie potrebnej k ponúknutiu vhodnej pomoci.

Pri snahe o nájdenie najvýstižnejšej definície T. Wisenmanová zistila na základe analýzy 53 odborných definícií, že najčastejšie empatiu popisujú tieto myšlienky:

  • prežívanie sveta tak, ako ho prežívajú druhí;
  • porozumenie aktuálnym pocitom druhých;
  • pristupovanie k druhým bez predsudkov;
  • vyjadrovanie porozumenia druhým ľuďom [T. Wisenmanová, 1996 (in Mlčák 2010)].

Empatia je základným prvkom emo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk