Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Rozvoj tvorivosti žiakov v dejepise a geografii

Dátum: Rubrika: Hry a aktivity

V článku, ktorý vychádza z praxe autora, sa venujeme tvorivým aktivitám na hodine geografie a dejepisu. Ponúkame príklady aktivít, ktoré oživia edukačný proces. Zameriavame sa na tvorbu a prezentovanie plagátov (posterov) v predmete dejepis a skupinovú prácu žiakov na hodine geografie, ktorá bola zameraná na návrh opatrení zlepšenia demografie, kultúry, cestovného ruchu, ekológie a kvality života obyvateľov jedného z krajov na Slovensku.

V súčasnej dobe sa tvorivosť radí medzi najvyššie hodnotené zručnosti, ktoré sú potrebné pre úspech nielen v pracovnom prostredí, ale aj v bežnom živote. Preto je dôležité, aby učitelia podporovali rozvoj tvorivosti svojich žiakov aj v odborných predmetoch, ako sú napr. geografia či dejepis. Tvorivosť v spojení s týmito predmetmi pomáha žiakom rozvíjať nielen ich kreatívne myslenie, ale zlepšuje aj ich schopnosť kritického myslenia, komunikácie, argumentácie a rozširuje kognitívne schopnosti. V príspevku sa venujeme dvom rôznym metodickým postupom:

(1) Prezentovanie plagátov (posterov) v predmete dejepis – Prezentovanie plagátov (tvorba posteru) dnes nie je žiadnou novinkou. Za modernejšiu obdobu tohto vzdelávacieho princípu možno považovať výstupy, ktoré sú spracované digitálne cez software. Poster je užitočný nástroj, ktorý môže zlepšiť vizuálne učenie žiakov a udržať ich pozornosť počas vyučovacieho procesu. V dnešnej dobe, kedy je vizuálna komunikácia čoraz dôležitejšia, sú posterové prezentácie stále populárnejšie. Práca s posterom prináša žiakom benefity z kategórie rozvoja mäkkých zručností, a to hlavne v oblasti plánovania, komponovania, syntézy a generalizácie väčšieho obsahu informácií do jednotného, graficky pútavého celku prostredníctvom tímovej práce. Keďže aktivita je skupinová, rozvíja aj komunikačné zručnosti, argumentáciu a posilňuje vzťahy medzi jednotlivcami navzájom. Počas aktivity je vhodné, ak učiteľ využíva rolu facilitátora, ktorý koordinuje činnosť žiakov.

(2) Skupinová práca žiakov na hodine geografie – V súčasnosti sa aj skupinová práca žiakov stáva čoraz dôležitejšou formou vyučovania. Nové trendy neustále naznačujú potrebu vedieť správne komunikovať a kooperovať v rámci kolektívu a riešiť problémy v tíme. V našom príklade aktivity sa žiaci v skupinách zaoberali fiktívnymi inováciami, ktoré by boli teoreticky aplikovateľné. Inovácie sa týkali trnavského kraja. V nami navrhovanej aktivite žiaci navrhovali opatrenia, ktoré mali za cieľ zlepšiť demografiu, kultúru, cestovný ruch, ekológiu a kvalitu života obyvateľov v rámci VÚC. Táto skupinová práca umožnila žiakom získať nové skúsenosti a precvičiť si kľúčové zručnosti. Išlo hlavne o schopnosť vyhľadávania dát zo zdrojov, ich následné analyzovanie, syntetizovanie a vygenerovanie kreatívnych nápadov.

Tvorivé aktivity na hodinách dejepisu a geografie

Motivačný energizér na hodinách geografie

  • Cieľ: Hravo a rýchlo si zopakovať štáty a hlavné mestá regiónu, príp. regióny a mestá Slovenska.
  • Pomôcky: mapa regiónu, farebné lepiace papieriky, prekrytie očí
  • Čas: 10 – 15 minút
  • Popis realizácie a priebehu aktivity: Energizer je najvhodnejšie zrealizovať na začiatku vyučovacej hodiny. Žiaci si na papieriky postupne píšu názvy štátov. Papieriky si potom rozdajú alebo vylosujú. Následne sa žiaci striedajú pri tabuli, kde prichádzajú jeden po druhom a prilepujú zo zaviazanými očami na mapu daného
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk