Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Neprestať sa pýtať...

Dátum: Rubrika: Editoriál

„Dôležitá vec je, neprestať sa pýtať.“ Albert Einstein

Prečo si to myslíš? Takto to vnímaš? Správne som ťa pochopila? Mýlim sa? Stalo sa niečo? Myslíš si niečo iné ako ja? Vieš mi dať lepší argument? Našiel by si si čas?

Otázky pomáhajú triediť si myšlienky, neuzatvárať sa pod tlakom situácie v odpovedi, ktorú je možné spochybniť. Otázky prinášajú zmiernenie napätia v situácii, keď máme potrebu byť v kontraste s oponentom našich argumentov. Byť pripravený na ďalšie otázky, znamená ošetrovať v sebe potrebu mať definitívnu odpoveď na všetko. Zvlášť dôležité to je v pozícii vedúceho metodického združenia alebo vedúceho predmetovej komisie. Otázky a odpovede sú súčasťou aj našej práce v redakcii. Aj vďaka nim pripravujeme témy, ktoré Vám ponúkame aj v 6. čísle časopisu Didaktika.

„Ak sa hlbšie zamyslíme nad inovatívnosťou edukácie, prídeme k záveru, že je to vyučovanie na vyššej úrovni, ktoré sa usiluje naplniť to, čo sa zdôrazňuje desaťročia .......sú pre ňu charakteristické pojmy ako rešpektovanie žiaka, žiak ako významný subjekt, aktivita a tvorivosť žiaka, konštruktivistické vyučovanie a učenie, metódy a koncepcie vyučovania, ktoré vedú žiaka k poznávaniu vlastnou činnosťou“, píše v príspevku Tradičné a inovatívne vyučovanie – podstata inovácií jeho autor - Erich Petlák.

Martina Kosturková v článku s názvom Rozvoj intelektuálneho charakteru ako nevyhnutná podmienka kritického myslenia zdôrazňuje, že tajomstvom rozvoja dobrých povahových vlastností je uvedomenie

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk