Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

HNEV – Ako zvládnuť emóciu hnevu v pracovnom tíme?

Dátum: Rubrika: Poradňa Zo seriálu: Poradňa - emócie

Hnev v školskom prostredí zažívame pomerne často. Pociťujeme ho, keď sa niečo nedeje podľa našich predstáv, keď nám niekto skríži plány, nesplní naše očakávania. Môže ho sprevádzať pocit urážky, môže byť prejavom nenávisti, zrady, sklamania. Stretávame sa s ním pri nespravodlivom obvinení, nezvládnutej konfliktnej situácii.

Hnev môže spôsobiť stupňujúci sa tlak na výkon a môže byť aj dôsledkom dlhodobého potláčania emócií, ktoré sme sa naučili na svoju ochranu využívať v minulosti. Neschopnosť vyjadrovať pocity autenticky, ale zároveň spoločensky prijateľnou formou, môže viesť k pasívnej agresii, ktorá má podobu ticha, nekomunikovania. 

Hnev je dôležitou emóciou. Jeho funkciou je naša sociálna ochrana. Silnejúca potreba individualizácie ako dôsledok rýchlych zmien a nezdravej klímy v spoločnosti nám často nedovoľuje vnímať a prijímať rozdielnosti. Dochádza k zvyšovaniu citlivosti na kritiku. Pritom práve dynamika skupiny v metodickom združení, predmetovej komisii, kde rozdielnosť je jej súčasťou, zohráva dôležitú úlohu v procese vstupovať do spolupráce s kole

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk