Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Digitálne vzdelávanie podľa eurokomisie

Dátum: Rubrika: Informujeme, upozorňujeme

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Až 60 percent Európanov pred koronakrízou nikdy nevyužilo diaľkové a online vzdelávanie, no digitálne zručnosti sa ukázali byť nenahraditeľnými. Európska komisia teraz predstavuje plány na podporu vzdelávania občanov v tejto oblasti na najbližších sedem rokov.

Komisia predstavila svoj akčný plán digitálneho vzdelávania na najbližších sedem rokov. Načrtla v ňom dvojstranný strategický prístup k podpore digitálneho vzdelávania v EÚ. Jeho súčasťou je jednak zabezpečenie najvyššej kvality infraštruktúry, pripojenia a digitálneho vybavenia pre študentov, a jednak podporu získavania základných digitálnych zručností, a to už od útleho veku. Súčasťou plánu bude široké spektrum iniciatív, vrátane odporúčaní pre dištančné vzdelávanie na základných a stredných školách, tvorby pokynov pre využívanie umelej inteligencie na vyučovaní, či zavedenie tzv. Európskeho certifikátu o digitálnych zručnostiach.

Len na Slovensku sa podľa Inštitútu vzdelávacej politiky pri ministerstve školstva  počas zatvorenia škôl v prvej vlne pandémie neučilo vôbec až 52 tisíc detí a 128 tisíc sa učilo len cez pracovné listy a občasné telefonáty, teda bez internetu, čo predstavuje takmer štvrtinu všetkých žiakov základných a stredných škôl. Podľa výsledkov verejnej konzultácie až 60 percent Európanov pred koronakrízou nikdy nevyužilo diaľkové a online vzdelávanie. Zhruba rovnaký počet respondentov hovorí, že sa v čase pandémie ich digitálne zručnosti zlepšili, no približne polovica respondentov tvrdí, že by chceli na týchto zručnostiach pracovať ešte viac.

Zdroj: https://euractiv.sk/section/digitalizacia/news/digitalne-vzdelavanie-podla-eurokomisie-digizrucnosti-od-utleho-veku-aj-vyucba-boja-proti-dezinformaciam/https://euractiv.sk/section/digitalizacia/news/digitalne-vzdelavanie-podla-eurokomisie-digizrucnosti-od-utleho-veku-aj-vyucba-boja-proti-dezinformaciam/


Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk