Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Aplikovanie stratégií rozvoja sebaregulácie žiakov

Dátum: Rubrika: Stratégie

Súčasnú zmenu vzdelávacej politiky charakterizuje predovšetkým snaha zvýšiť efektívnosť a kvalitu edukačného procesu. Ide o uplatnenie absolventov na medzinárodnom trhu práce, zmeny v kurikule a z nich vyplývajúcu kurikulárnu transformáciu, individuálny prístup k potrebám vzdelávaných, celoživotný proces učenia sa, rovnosť vo vzdelávaní. V našom ponímaní pokladáme za najvýznamnejší aspekt vyplývajúci z reforiem práve zmenu spôsobu vzdelávania z tradičného prístupu – založeného na vstupoch (obsah vzdelávania) na vzdelávanie orientované na výstupy (výsledky vzdelávania). Máme na mysli rozvoj znalostí, spôsobilostí a zručností, ktoré sú potrebné na riešenie širokého spektra problémov, vďaka ktorým sa bude môcť učiaci sa jednotlivec vyrovnať ľahšie s častými zmenami a flexibilne na ne reagovať.

Argumentácia tvorcov vzdelávacích politík v prospech kurikulárnej transformácie sa opierala v začiatkoch predovšetkým o ekonomické prínosy (tvorba inovačného prostredia, konkurencieschopnosť, adaptívna pracovná sila), neskôr sa do popredia dostal kultivačný aspekt a rozvoj kľúčových kompetencií pre učiaceho sa (Belz a Siegrist, 2001). Kľúčové kompetencie tvoria integrálnu súčasť štátnych a školských pedagogických dokumentov na základe európskej vzdelávacej politiky (Lisabonská stratégie 2000 – 2010). Spôsobilosť kritického myslenia (argumentácia, analýza, riešenie problémov, hodnotenie informácií, logický úsudok, rozhodovanie) sú v danom dokumente prítomné v každom opise zručností spojenými s konkrétnymi kompetenciami.

5 základných prvkov kritického myslenia

Klooster (2000) vyšpecifikoval kritické myslenie prostredníctvom charakterizovania piatich základných prvkov:

  1. KRITICKÉ MYSLENIE JE NEZÁVISLÉ. V edukačnom procese, kde sa rozvíja kritické myslenie si každý žiak vytvára svoje vlastné hodnoty, názory a presvedčenia.
  2. ZÍSKANIE INFORMÁCIÍ A PRÁCA S NIMI JE VÝCHODISKOM, A NIE CIEĽOM KRITICKÉHO MYSLENIA. Skôr než začnú žiaci prejavovať záujem o danú tému, musia získať prvotný prehľad o problematike. Aby žiak mohol mieriť k zložitým úvahám, potrebuje dostatočné množstvo hypotéz, nápadov, faktov a pojmov. Preto pokladáme za jednu z najdôležitejších úloh učiteľa, učiť žiakov porozumieť textu a vybrať z neho potrebné informácie.
  3. KRITICKÉ MYSLENIE ZAČÍNA OTÁZKAMI A PROBLÉMAMI, KTORÉ TREBA VYRIEŠIŤ. Efektívne učenie sa, ktoré je zamerané na ziskanie nových poznatkov a vedomostí, sa charakterizuje snahou lúštiť problémy a odpovedať na otázky, ktoré vychádzajú z vlastného záujmu žiaka a jeho potrieb.
  4. KRITICKÉ MYSLENIE POTREBUJE ROZUMNÉ ARGUMENTY. Kriticky mysliaci človek tvorí vlastné riešenie problémov, pádne dôvody a vlastné argumenty.
  5. KRIICKÉ MYSLENIE JE MYSLENÍM V SPOLOČNOSTI. Myšlienky si overujeme a zdokonaľujeme tým, ako sa o ne delíme v spoločnosti. Učitelia preto musia v edukačnom procese používať mnoho výučbových stratégií, ktorými podnecujú diskusiu, dialóg, takisto prácu v skupinách atď.

Výsledky realizovaných výskumov kritického myslenia neustále poukazujú na jeho nedostatočnú podporu a rozvoj v rámci edukačného procesu. Dôsledkom nedostatočného rozvíjania kritického myslenia, resp. nevyužívania argumentačných stratégií na vyučovacích hodinách je fakt, že žiaci neovládajú argumentáciu, nemajú vlastný názor na celý rad dôležitých tém a situácií, rovnako nie sú dostatočne rozvíjané ich komunikačné zručností.

Rozvoj kritického myslenia a zavádzanie argumentačných stratégií do edukačného procesu pomáha žiakom posudzovať dôvody, analyzovať príčiny, obhajovať stanovisko, definovať pojmy a posúdiť hodnoty argumentov.

Význam kritického myslenia pri rozvoji argumentácie

Hoci vo viacerých vyspelých krajinách vstúpilo kritické myslenie do dokumentov štátnej vzdelávacej politiky, je pomerne komplikované zaoberať sa realizáciou kritického myslenia v školskej praxi. Za najvhodnejšiu cestu pre školský systém ako zahrnúť rozvoj kritického myslenia do sústavy cieľov výchovy a vzdelávania, považujeme transformovať takto koncipovaný cieľ do jednotlivých

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk