Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Zmeny v normatívnom financovaní regionálneho školstva

Kategória: Aktuality Autor/i: Ing. Ingrid Konečná Veverková

Financovanie regionálneho školstva je legislatívne upravené zákonom č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, v ktorom sa ustanovuje:

  • financovanie základných škôl, stredných škôl, materských škôl pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a školských zariadení zriadených okresnými úradmi v sídle kraja,
  • poskytovanie príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na výchovu a vzdelávanie detí, ktoré majú jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky v materských školách, príspevku na záujmové vzdelávanie pre žiakov škôl a dotácií.

Podľa zákona č. 597/2003 Z. z. sa zo štátneho rozpočtu poskytujú do regionálneho školstva normatívne a nenormatívne finančné prostriedky. Tieto finančné prostriedky sa používajú na financovanie nákladov na mzdy a platy, vrátane poistného na povinné verejné zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie, príspevku na starobné dôchodkové sporenie, príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie, prevádzky, modernizácie učebných pomôcok, špeciálnych učebných pomôcok a kompenzačných pomôcok a na riešenie havarijných situácií. Ich účel je zákonom č. 597/2003 Z. z. stanovený a zriaďovateľ školy je povinný zabezpečiť použitie týchto finančných prostriedkov v súlade so stanoveným účelom.

Normatívne finančné prostriedky sú účelovo určené na financovanie nákladov na mzdy a platy vrátane poistného na povinné verejné zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie, príspevku na DDP a príspevku na starobné dôchodkové sporenie, prevádzky, modernizácie učebných pomôcok, špeciálnych učebných pomôcok a kompenzačných pomôcok a na riešenie havarijných situácií.

Normatívne finančné prostriedky ministerstvo školstva  rozdeľuje na časť finančných prostriedkov určenú:

  • na normované ročné náklady na mzdy a platy vrátane poistného a príspevku zamestnávateľa do poisťovní zamestnancov – mzdový normatív,
  • na výchovno-vzdelávací proces a na prevádzku školy – prevádzkový normatív.

Mzdový normatív vyjadruje normované ročné náklady na mzdy a platy vrátane poistného a príspevku zamestnávateľa do poisťovní zamestnancov, ktorí zabezpečujú výchovno-vzdelávací proces, a zamestnancov, ktorí zabezpečujú prevádzku školy, pripadajúce na jedného žiaka. Mzdový normatív sa určuje v závislosti od druhu školy, typu školy, zaradenia pedagogických zamestnancov do platových tried, personálnej náročnosti študijného odboru alebo učebného odboru, formy štúdia a vyučovacieho jazyka.

Prevádzkový normatív vyjadruje normované ročné náklady na výchovno-vzdelávací proces a prevádzku školy bez osobných nákladov pripadajúce na jedného žiaka. Prevádzkový normatív sa určuje v závislosti od druhu školy, typu školy, ekonomickej náročnosti študijného odboru alebo učebného odboru, formy štúdia, vyučovacieho jazyka a teplotných podmienok v mieste školy.

Novela  zákona č. 597/2003 Z. z., vykonaná zákonom č. 182/2017 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony prináša v stanovení normatívov tieto zmeny:

  • od 1. septembra 2017 sa pri určovaní mzdového a prevádzkového normatívu bude  ako ďalšie kritérium zohľadňovať aj veľkosť školy, z dôvodu veľkosti školy bude možné  normatív zvýšiť najviac na dvojnásobok. Veľkosť školy sa zohľadní pri prideľovaní finančných prostriedkov na osobné náklady a prevádzkové náklady, a to prostredníctvom kompenzačného príspevku, t. j. podľa § 4 ods. 1 a prílohy č. 7 nariadenia vlády SR č. 630/2008 Z. z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia v znení neskorších predpisov.
  • od 1. januára 2019 sa pri určovaní mzdového normatívu budú zohľadňovať aj roky praxe pedagogických zamestnancov; mzdový normatív sa bude určovať v závislosti od druhu školy, typu školy, zaradenia pedagogických zamestnancov do platových tried, dĺžky praxe pedagogických zamestnancov, personálnej náročnosti študijného odboru alebo učebného odboru, formy štúdia a vyučovacieho jazyka.

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov