Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Zmena nariadenia o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve je v medzirezortnom pripomienkovaní

Kategória: Aktuality

Navrhovaná úprava by sa mala týkať rozdelenia podielových daní pre obce na činnosť školského klubu detí a základe počtu prijatých detí  (kritérium - žiaci nultého až piateho ročníka základnej školy), zmeny hodnoty koeeficientu na dieťa školského klubu detí - finančné prostriedky rozdelené z pôvodnej hodnoty 1,6 na 6, aj spresnenia hodnoty koeficientov na dieťa materskej školy s počtom nepresahujúcim 25 detí.

Cieľom návrhu je upraviť znenie nariadenia vlády č. 668/2004 Z. z. v nadväznosti na zmeny schválené zákonom č. 182/2017 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony vo vzťahu ku kritériám a spôsobu prerozdeľovania podielových daní pri financovaní činnosti školských klubov detí od 1. januára 2018.

V súčasnosti je kritériom pre rozdeľovanie podielových daní vo vzťahu k financovaniu činnosti školských klubov detí počet všetkých žiakov základnej školy.

V znení § 7a ods. 1 písm. h) zákona č. 597/2003 Z. z. účinnom od 1. septembra 2017 sa na účely rozdeľovania a poukazovania výnosu dane z príjmov obciam na nasledujúci kalendárny rok ustanovuje zbieranie údajov o počte žiakov v školských kluboch detí z nultého až piateho ročníka základnej školy podľa stavu k 15. septembru začínajúceho školského roka. Prideľovanie finančných prostriedkov na činnosť školského klubu detí sa nebude realizovať podľa počtu všetkých žiakov základných škôl k 15. septembru začínajúceho školského roka zriadených na území obce.

Návrh nariadenia reaguje na problémy obcí pri financovaní činnosti školských klubov detí z dôvodu nedostatku pridelených finančných prostriedkov. Ide o školy zriadené obcou, v ktorých školské kluby detí navštevuje viac ako 50 % žiakov školy.

Podielové dane pre obce na činnosť školského klubu detí sa rozdelia na základe počtu prijatých detí, pričom kritériom budú žiaci nultého až piateho ročníka základnej školy, ktorí sú najpočetnejšou skupinou, ktorá navštevuje školský klub detí. Potrebé je pristúpiť aj k zmene hodnoty koeficientu na dieťa školského klubu detí, na ktoré sa budú finančné prostriedky rozdeľovať z pôvodnej hodnoty 1,6 na 6.

Zároveň sa navrhujú upresniť hodnoty koeficientov na dieťa materskej školy pre materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti obce s počtom nepresahujúcim 25 detí, aby s klesajúcim počtom detí v materskej škole rovnomernejšie rástol aj objem pridelených finančných prostriedkov na dieťa materskej školy. Zmenou hodnôt koeficientov sa nemení objem prostriedkov na kritérium materské školy.

Legislatívny proces vo vláde


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov