Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Zjednodušenie nákupu potravín pre zariadenia školského stravovania

Kategória: Aktuality

Novela zákona o verejnom obstarávaní vyšla v Zbierke zákonov pod č. 248/2017 Z.z. Novela mení a dopĺňa zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a týka sa zjednodušenia postupu v prípade tzv. podlimitných zákaziek. 

Zákon nadobúda účinnosť 1. novembra 2017.

Cieľom úpravy je zefektívnenie, zjednodušenie, zjednotenie a zrýchlenie postupov verejného obstarávania pre verejných obstarávateľov a obstarávateľov ako i pre hospodárske subjekty. Cieĺom je aj zníženie administratívnej záťaže a odstránenie niektorých problémov aplikačnej praxe.

Novela zákona prináša zjednodušenie a zefektívnenie procesu verejného obstarávania pri nízkych prahových hodnotách. Konkrétne ide o zjednodušenie nákupu potravín pre zariadenia školského stravovania, ktoré budú vďaka tomu môcť vo zvýšenej miere využívať ponuky regionálnych výrobcov a overených dodávateľov.

Novela tiež zatraktívňuje dynamický nákupný systém, ktorý sám o sebe predstavuje rýchlejšiu a flexibilnejšiu formu verejného obstarávania.

Zásadnou zmenou je zjednodušenie postupu v prípade tzv. podlimitných zákaziek. Dopĺňa sa možnosť zadávania podlimitnej zákazky bez elektronického trhoviska aj na bežne dostupné tovary, služby alebo stavebné práce. Umožňuje v prípade podlimitných zákaziek využiť tzv. jednoobálkový systém alebo zmeniť poradie vyhodnocovania dokumentov.

Redukuje sa povinnosť vyhodnotiť splnenie podmienok účasti len na prípad uchádzača, ktorý sa svojou ponukou umiestnil na prvom mieste, namiesto súčasných prvých troch uchádzačov. Ukladá sa verejným obstarávateľom a obstarávateľom, aby využívali už existujúci register referencií, čím sa zjednotí ich postup a uľahčí účasť hospodárskych subjektov na verejnom obstarávaní. 

Legislatívny proces v NR SR


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov