Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Zákon o výchove a vzdelávaní - komentár

Kategória: Aktuality Autor/i: Mgr. Zdenko Krajčír, JUDr. Jana Mlsnová, JUDr. Žaneta Surmajová

Vyberáme z publikácie - Komentár k  § 35 - Prestup na inú strednú školu

Základnou zásadou pri prestupe na inú strednú školu je, ako aj pri zmene základnej školy, skutočnosť, že rozhoduje riaditeľ strednej školy, na ktorú žiak prestupuje a nie riaditeľ strednej školy, z ktorej žiak odchádza. Od 1. septembra 2015 tiež platí, že žiakovi, ktorý bol prijatý do učebného odboru, možno povoliť prestup do inej strednej školy len do rovnakého alebo iného učebného odboru, teda nie je možné, aby v rámci prestupu na inú strednú školu bol takýto žiak prijatý do študijného odboru. Dôvodom nastavenia tejto podmienky boli prípady, že sa inštitút prestupu v praxi zneužíval. 

Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) - komentár

Žiak, ktorý bol prijatý do učebného odboru, nemusel konať prijímacie skúšky. Takýto žiak potom prestupoval na inú strednú školu do študijného odboru, a to aj napriek tomu, že na tejto škole nevykonal prijímaciu skúšku. Takýto žiak nemusel konať ani rozdielovú skúšku, keďže určenie, či sa rozdielová skúška bude pri prestupe konať, alebo nie, bolo do 1. septembra 2015 v kompetencii riaditeľa školy. Takýto postup mohol byť vnímaný ako nenáležitý vo vzťahu k žiakom, ktorí na túto strednú školu neboli prijatí pre nedostatok miesta, hoci boli úspešní vo vykonaní prijímacej skúšky.Odsek 2 možno vnímať ako čiastočne nezrozumiteľný.

V prvej časti vety sa umožňuje, aby žiaci, ktorí boli prijatí do strednej školy do študijného odboru s osemročným štúdiom, mohli prestúpiť do inej strednej školy do iného študijného alebo učebného odboru alebo do gymnázia so štvorročným štúdiom alebo do gymnázia s päťročným štúdiom, a to najskôr po ukončení štvrtého ročníka ich štúdia. V druhej časti vety za bodkočiarkou sa však umožňuje prestup do gymnázia s päťročným štúdiom aj po ukončení tretieho ročníka. V tomto prípade uprednostňujeme výklad v prospech žiaka, teda žiak z osemročného štúdia môže prestúpiť na päťročné štúdium gymnázia, tak po ukončení tretieho ročníka, ako aj po ukončení štvrtého ročníka jeho osemročného štúdia.

Podľa odseku 3 je povinnosť vykonať rozdielovú skúšku určená zákonom pre všetkých žiadateľov o prestup a určenie jej rozsahu je v kompetencii riaditeľa školy, do ktorej sa žiak prijíma. Do 1. septembra 2015 bolo určenie, či sa rozdielová skúška pri prestupe bude konať alebo nie, v kompetencii riaditeľa školy.

Proces prestupu na inú strednú školu je obdobný, ako pri základnej škole. Riaditeľ strednej školy, do ktorej žiak prestupuje, rozhoduje o prijatí na štúdium na strednú školu s určením konkrétneho ročníka (prípadne aj s určením konkrétneho študijného alebo učebného odboru). Upozorňujeme, že riaditeľ strednej školy rozhodnutím nepovoľuje prestup, ale rozhoduje o prijatí na štúdium na strednú školu v zmysle § 5 ods. 4 písm. a) zákona č. 596/2003 Z. z. Prestup žiaka môže riaditeľ školy povoliť na základe žiadosti zákonného zástupcu žiaka, alebo na základe žiadosti plnoletého žiaka. Ak však ide o žiaka, ktorý sa pripravuje v systéme duálneho vzdelávania a má so zamestnávateľom uzavretú učebnú zmluvu, k žiadosti sa musí pripojiť aj súhlas tohto zamestnávateľa.

Podľa odseku 4 povinnosť zaslať riaditeľovi pôvodnej školy kópiu rozhodnutia o prijatí nie je daná zákonnému zástupcovi žiaka alebo plnoletému žiakovi, ale riaditeľovi strednej školy, ktorú bude žiak navštevovať.

V súlade s odsekom 5 na základe doručenej kópie rozhodnutia o prijatí, je riaditeľ strednej školy, z ktorej žiak odchádza, povinný do piatich dní zaslať fotokópiu školskej dokumentácie žiaka na strednú školu, kde bude žiak pokračovať v štúdiu. Zároveň musia obaja riaditelia zmeny zaevidovať aj v Centrálnom registri detí, žiakova poslucháčov.

Predpokladá sa, že žiak si podáva prihlášku na strednú školu na základe slobodného výberu školy a na základe svojich schopností zvládnuť prijímacie konanie a úspešne absolvovať vybratú školu. To znamená, že žiak prijatý do prvého ročníka strednej školy môže iba vo výnimočných prípadoch prestúpiť na inú strednú školu ešte v prvom ročníku strednej školy. Výnimočné prestúpenie v prvom ročníku je preto samostatne zakotvené v odseku 6. Dôvodom zakotvenia obsahu odseku 6 je predchádzať rôznym špekuláciám pri presunoch žiakov v prvom ročníku strednej školy. Výnimočnou situáciou môže byť napríklad zmena bydliska žiaka, zdravotný stav a pod. Prijatie žiaka prestupom by mal riaditeľ strednej školy dostatočne zdôvodniť vo svojom rozhodnutí.

Obsah odseku 7 považujeme za duplicitný k § 33 ods. 5, ktoré sa zaoberá absolvovaním časti štúdia v škole obdobného typu v zahraničí. Odsek 7 sa javí nadbytočným ako aj svojím obsahom nesprávne zaradeným do § 35 školského zákona. Absolvovanie časti štúdia v zahraničí je jedným z druhov osobitného spôsobu plnenia školskej dochádzky, ktorý je bližšie rozvedený v § 25 školského zákona a pre strednú školu aj v § 33 ods. 5 školského zákona.

Či už ide o prestup na inú strednú školu v priebehu štúdia na strednej škole alebo v rámci prvého ročníka, malo by sa to týkať odôvodnených prípadov zo strany zákonného zástupcu alebo žiaka.

Viac v publikácii: Zákon o výchove a vzdelávaní - komentár


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov