Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Zákon o ochrane osobných údajov

Kategória: Aktuality

Vládny návrh zákona o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov bol 29. novembra 2017 v III. čítaní v NR SR schválený. 

Zrušenie povinnosti skúšky na výkon zodpovednej osoby, nové nástroje zaistenia bezpečnosti, zrušenie povinnosti pri spracúvaní údajov ex ante, informačná povinnosť v širšom rozsahu, súhlas dotknutej osoby jasne oddeliteľný od iných dojednaní

Nová právna úprava stanovuje, že súhlas dotknutej osoby musí byť jasne oddeliteľný od iných podmienok a dojednaní a tiež, že súhlas dotknutej osoby je možné kedykoľvek odvolať bez uvedenia dôvodu. Stanuje sa veková hranica pre zákonné spracúvanie osobných údajov detí v súvislosti s ponukou služieb informačnej spoločnosti, posilňujú sa práva dotknutých osôb. 

Dotknutým osobám sa garantujú právo na prístup k údajom, vrátane kópií spracúvaných osobných údajov, právo na zabudnutie, právo na obmedzenie spracúvania a tiež sa upravuje a stanovuje nové právo na prenosnosť údajov. Rušia sa administratívne povinnosti prevádzkovateľov spojené so spracúvaním osobných údajov plnené pred začatím spracúvania - oznamovacia povinnosť, povinnosť osobitnej registrácie a evidenčná povinnosť a nahrádzajú sa záznamom o spracovateľských činnostiach, posúdením vplyvu na ochranu údajov, predbežnou konzultáciou. Vo vzťahu k úradu a dotknutým osobám sa stanovuje nová povinnosť, oznamovať zistené porušenie ochrany osobných údajov zo strany prevádzkovateľov.

Ruší sa povinnosť úspešného absolvovania skúšky pred úradom na výkon funkcie zodpovednej osoby, zachovaná ostáva podmienka odborných kvalít a spôsobilosti.

Legislatívny proces v NR SR

Zdrojhttps://www.noveaspi.sk/products/lawText/lp/764


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov