Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

ÚVZ SR: Základom pitného režimu majú byť nízko mineralizované vody

Kategória: Aktuality Autor/i: uvzsr.sk

Súčasťou pitného režimu majú byť okrem pitnej vody aj prírodné minerálne vody, ktoré sú podľa zákona č. 538/2005 Z. z. o prírodných liečivých vodách, prírodných liečebných kúpeľoch, kúpeľných miestach a prírodných minerálnych vodách a o zmene a doplnení niektorých zákonov mikrobiologicky bezchybné podzemné vody vyvierajúce na zemský povrch z jednej alebo viacerých prirodzených alebo umelých výstupných ciest, spĺňajú kvalitatívne požiadavky podľa osobitného predpisu a boli uznané podľa tohto zákona.

Od pitnej vody sa prírodná minerálna voda odlišuje charakteristickým pôvodným obsahom minerálov, stopových prvkov alebo ich častí, ako aj fyziologickým účinkom a jej pôvodným stavom. 

Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je individuálne. Závisí od viacerých vonkajších i vnútorných faktorov (vek, pohlavie, telesná hmotnosť, telesná aktivita, zloženie a množstvo stravy, teplota ovzdušia, zdravotný stav). Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve.

Deti do jedného roka potrebujú približne 1 - 1,5 litra tekutín denne, deti od desiatich rokov a dospelí 2 - 2,5 litra tekutín denne. Počas horúčav alebo pri veľkej fyzickej záťaži sa príjem tekutín môže zvýšiť. Vodu s obsahom oxidu uhličitého by nemali piť dojčatá, deti a osoby trpiace na kardiovaskulárne ochorenia, na gastritídu alebo na vredové ochorenie žalúdka, ani diabetici so sklonom k acidóze. Základ pitného režimu majú tvoriť vody s obsahom RL 200 – 500 mg/l, teda nízko mineralizované. Vody s obsahom RL nad 500 mg/l nepite trvalo a vo väčších množstvách. Vody s vysokou mineralizáciou a s vyšším obsahom sodíka nie sú vhodné pre osoby s kardiovaskulárnym ochorením, ani pre dojčatá či pri príprave ich stravy. Voda s obsahom fluoridov nad 1,5 mg/l nie je vhodná na pravidelnú konzumáciu pre dojčatá a pre deti do siedmich rokov.

Zdroj a ďalšie informácie: http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=4415:uvz-sr-zakladom-pitneho-reimu-maju-by-nizko-mineralizovane-vody&catid=56:tlaove-spravy&Itemid=62

 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov