Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

ÚVZ SR: Mikulášsky balíček pre deti môže byť aj zdravý a chutný

Kategória: Materské školy

Pri príprave Mikulášskeho balíčka je potrebné myslieť nielen na detskú radosť ale aj na detské zúbky a ich zdravie všeobecne. Pre rodičov (a pre Mikuláša) prinášame niekoľko rád, ako pripraviť zdravší mix maškŕt do balíčkov pre deti.

1.  Ovocie - Malo by tvoriť gro mikulášskeho balíčka. Vybrať môžete viacero druhov. Okrem pomarančov, mandarínok či jabĺčok, to môže byť aj kivi, hruška či banán. Nebojte sa do balíčka pridať aj čerstvé ovocné šťavy s vysokým podielom ovocia.

2. Čokoláda - „Cukry majú svoje nezastupiteľné miesto, nakoľko pre detský vek je charakteristická potreba tzv. rýchlych kalórií, preto nie je potrebné úplne zakazovať sladkosti. Ak teda predsa doprajete svojmu dieťaťu čokoládu ako príležitostnú maškrtu, tak vyberajte kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Ak bude väčšina balíčka zdravá, malá sladkosť neuškodí. Vyberajte však sladkosti typu cereálnych tyčiniek, ktoré sú sladké a zároveň zdraviu prospešné“ hovorí doc. MUDr. Jana Hamade, PhD., vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR.

3. Oriešky - Výborné sú vlašské orechy, mandle, lieskovce či para orechy. Pozor však dajte na to, aby boli nepražené a nesolené.

4. Sušienky a keksíky - Na internete nájdete množstvo receptov, ako si vyrobiť tradičné kupované sladkosti doma, ale v zdravšom variante. Skúste nájsť recepty na maškrty, ktoré obľubujú vaše deti a upiecť ich o čosi zdravšie.

Odbor hygieny detí a mládeže a referát komunikačný ÚVZ

 Zdroj: http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3329:uvz-sr-mikulasky-baliek-pre-deti-moe-by-aj-zdravy-a-chutny&catid=56:tlaove-spravy&Itemid=62

 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov