Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Uvoľnenie z práce na výkon funkcie poslanca

Kategória: Aktuality Autor/i: Ing. Jarmila Belešová

Otázka:

Aký právny nárok má riaditeľ školy (poslanec VÚC), učiteľ (poslanec MsZ) na uvoľnenie z práce? Má si počas výkonu svojho mandátu brať dovolenku, resp. zamestnávateľ je povinný ho na výkon funkciu uvoľniť s náhradou platu?

Odpoveď:

Podľa Zákonníka práce zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas na výkon verejných funkcií, občianskych povinností a iných úkonov vo všeobecnom záujme, ak túto činnosť nemožno vykonať mimo pracovného času. Pracovné voľno poskytne zamestnávateľ bez náhrady mzdy, ak tento zákon, osobitný predpis alebo kolektívna zmluva neustanovuje inak alebo ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodne inak.

Verejná funkcia, občianska povinnosť a iný úkon vo všeobecnom záujme je na účely tohto zákona činnosť, o ktorej to ustanovuje tento zákon alebo osobitný predpis. Výkon verejnej funkcie na účely tohto zákona je plnenie povinností vyplývajúcich z funkcie, ktorá je vymedzená funkčným obdobím alebo časovým obdobím a obsadzovaná na základe priamej voľby alebo nepriamej voľby alebo vymenovaním podľa osobitných predpisov.

Zamestnancovi, ktorý vykonáva verejnú funkciu popri plnení povinností vyplývajúcich z pracovného pomeru, môže byť z dôvodu výkonu verejnej funkcie poskytnuté pracovné voľno v rozsahu najviac 30 pracovných dní alebo zmien v kalendárnom roku, ak osobitný predpis neustanovuje inak.

Z uvedeného vyplýva, že zamestnávateľ je povinný na výkon verejnej funkcie, ktorou je aj výkon funkcie poslanca VÚC, poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno. Pracovné voľno sa poskytuje bez náhrady platu, ak kolektívna zmluva zamestnávateľa neustanovuje inak, alebo ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodne inak. To znamená, že sa môžete s uvedeným riaditeľom dohodnúť, že mu poskytnete na výkon verejnej funkcie poslanca VÚC, ktorú vykonáva popri svojom zamestnaní, pracovné voľno s náhradou platu s tým, že si pracovný čas, ktorý neodpracoval z dôvod výkonu verejnej funkcie, nadpracuje.

Uvedené pracovné voľno sa môže riaditeľovi školy poskytnúť v rozsahu najviac 30 pracovných dní v kalendárnom roku.

19. 1. 2018


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov