Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Úspešný nový školský rok prajeme!

Kategória: Aktuality

Škola je jedinečným miestom pre príbehy s pridanou hodnotou trvalo vpísaného zážitku v spomienkach každého z nás.

Nehádajte sa!“, „Skúste sa aspoň trošku počúvať!“ Štandardne vyslovené vety učiteľ adresuje žiakom, aby ich naviedol k hľadaniu ciest spolupráce. Nabáda ich, aby si starostlivo vypočuli všetky názory. Praje si, aby súčasťou ich hodnotovej výbavy sa stala úcta a rešpekt.

Ako sme na tom my, učitelia?  Sme pripravení obrusovať ostré hrany spornej komunikácie tak dlho, ako sa len dá? Alebo skôr podľahneme sile skupinového myslenia v prostredí, kde náraz oponentov nehrozí? Vieme hľadať silu zdravej komunikácie tam, kde hľadanie rovnakosti prináša rozdiely?

S prijatím funkcie sa aj riaditeĺ školy dostáva do zložitej situácie. Dobré verdikty sa nevyhnú konfrontácii s vlastnými postojmi a hodnotami. Ak chce byť riaditeľ vo svojej pozícii úspešný, musí venovať pozornosť aj prejavom nespokojnosti, hnevu, opačného názoru, ľahostajnosti. Selekcia oponentov môže byť pohodlnejšia, ale neprinesie želaný efekt spolupráce, nie v čase, keď sa v čoraz väčšej miere stierajú rozdiely medzi formálnym a neformálnym vzdelávaním, keď budovanie prestíže učiteľského povolania naráža na silný tlak médií a keď sa zdieľanie pozitívnych alebo negatívnych príbehov zo školského prostredia stáva barometrom rodičov na miske váh úcty k učiteľom. Systém je konzervatívny, má veľkú zotrvačnosť. Zmeny sa udejú len tam, kde túžba dosiahnuť ich, bude sprevádzaná ochotou spájania síl, ktoré majú záujem hlásiť sa ku kvalite vzdelávania.

Zdá sa, že pedagogická budúcnosť nám ponúka náročnú výzvu. Podpora učiteľskej profesie si pýta vytváranie partnerstiev. Bez odvahy k spoločným stretnutiam, bez snahy vypočuť si argumenty oponentov, bez vzájomného počúvania sa a bez hľadania vzácnych prienikov zhody, to nebude možné.

Nehádajme sa!“, „Skúsme sa aspoň trošku počúvať!“ Ak sa vrátime k týmto vetám, prichádzame k záveru, že by sa nemuseli týkať len pokynov učiteľa adresovaných žiakom. Z vtáčej perspektívy tichých pozorovateľov a podporovateľov kvality škôl žeme konštatovať, že nesú v sebe odkaz aj pre nás, dôležitých dospelých – učiteľov, vychovávateľov, rodičov, lídrov škôl a ich zriaďovateľov.

Veľa šťastia v novom školskom roku prajeme.

(red.)


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov