Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Týždeň modrého gombíka 2016

Kategória: Aktuality Autor/i: Erika Szabóová, UNICEF Slovensko

Slovenský výbor pre UNICEF zorganizoval už po dvanásty raz celoslovenskú verejnú zbierku Týždeň modrého gombíka. Hoci poveternostné podmienky zbierke úplne nepriali a „objednané“ dobré počasie bolo dodané až v druhej polovici týždňa, zbierka bola veľmi úspešná. Zapojenie škôl bolo v porovnaní s minulým ročníkom zbierky takmer trojnásobné – aktívne sa na zbierke podieľalo 280 škôl zo 136 miest a obcí celého Slovenska. 


Zbierkovali malí, veľkí, učitelia aj rodičia. 
Tento rok sa do zbierky zapojilo aj 19 regionálnych koordinátorov. Títo nielen organizovali prácu dobrovoľníkov a dobrovoľníčok v uliciach, ale aj pripravo

Vďaka obrovskej aktivite a nebývalému množstvu sprievodných aktivít sa podarilo vyzbierať 56 753,63 €. SV pre UNICEF pošle na pomoc do Mauritánie 100 % výnosu zbierky.vali sprievodné akcie,ktoré prispeli k popularizácii témy zbierky a práci UNICEF-u.

Najvyšší  výnos mala zbierka Týždeň modrého gombíka na Základnej škole Janka Matúšku v Dolnom Kubíne – dobrovoľníkom a dobrovoľníčkam sa podarilo vyzbierať úžasných 1513,44 €.

Najúspešnejším regionálnym koordinátorom sa stal Lukáš Ginič, pod jeho vedením dobrovoľníci v Banskej Bystrici vyzbierali 4185,40 €.

Škola, ktorej sa podarilo vyzbierať najvyšší obnos peňazí a zároveň na to použiť najnižší počet nálepiek, bola ZŠ s MŠ Likavka – priemerný príspevok na 1 nálepku bol vyšší ako 10 €.

Najúspešnejšou a najaktívnejšou dobrovoľníckou dvojicou tohtoročnej zbierky boli Veronika Bystřická a Erika Gombošová z Obchodnej akadémie D. M. Janotu v Čadci. Dievčatám sa podarilo vyzbierať 312,69 €.

Do zbierky sa zapojilo aj viacero málotriednych škôl. Krásny výsledok sa podaril ZŠ v Čiernom nad Topľou.

Táto škola s 12 žiakmi posiela deťom do Mauritánie 125 €.

Vo väčšine škôl zapojených do zbierky sa deti počas zbierkového týždňa veľmi intenzívne učili o práci UNICEF-u, o Mauritánii – krajine, ktorej pomáhali a o podvýžive. Na tomto spôsobe učenia bolo najcennejšie to, že ho v mnohých prípadoch nerealizovali len učitelia a učiteľky, ale výrazne boli zapojení aj starší žiaci a žiačky. Školám sa tak podarilo naštartovať či podporiť rovesnícke vzdelávanie a prispieť tak k maximálnemu pochopeniu významu pomoci deťom v núdzi.

Fotografie: archív UNICEF Slovensko


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov