Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Termín povinnej aktivácie elektronických schránok právnických osôb sa posúva

Kategória: Aktuality

18. 10. 2016 bol v Zbierke zákonov zverejnený zákon č. 272/2016 Z. z. o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorým sa zavádzajú viaceré zmeny s cieľom je dosiahnuť súlad vnútroštátneho právneho poriadku s nariadením Európskeho parlamentu a rady (EÚ) o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu. Novela zákona č. 305/2013 Z. z. o e-Governmente posúva termín povinnej aktivácie elektronických schránok právnických osôb, ktoré nie sú zapísané do obchodného registra na 1. máj 2018.

Ide napr. o občianske združenia, nadácie, neziskové organizácie a podobne. Tieto subjekty si budú môcť do uvedeného termínu svoje elektronické schránky aktivovať na doručovanie úradných rozhodnutí dobrovoľne, prostredníctvom na to určenej funkcie elektronickej schránky.

Pre právnické osoby, ktoré sú zapísané v obchodnom registri zostáva naďalej v platnosti pôvodný termín povinnej aktivácie elektronických schránok a to 1. august 2016.

Zrušuje sa doterajší zákon č. 215/2002 Z. z. o elektronickom podpise a spolu s ním aj všetky súvisiace vyhlášky Národného bezpečnostného úradu SR. V súvislosti s prebratím nariadenia eIDAS sa mení terminológia pre v slovenskej legislatíve používaný pojem zaručený elektronický podpis na pojem kvalifikovaný elektronický podpis, rovnako pojem zaručená elektronická pečať sa mení na kvalifikovaná elektronická pečať.

Zdroj: https://www.slovensko.sk/sk/oznamy/detail/_vyhlasenie-zakona-o-doveryhodn

Odporúčame aj:

Príspevok v časopise Manažment školy v praxi č. 9/2016


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov