Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Témy 9. čísla časopisu Manažment školy v praxi

Kategória: Aktuality

V 9. čísle časopisu Manažment školy v praxi v rubrike Financovanie sa pozrieme na použitie sociálneho fondu v školách a školských zariadeniach. V príspevku Práca triedneho učiteľa s "problémovými" žiakmi a spolupráca s ich rodičmi na príklade konkrétnych aktivít poukážeme na možnosti stmeľovania tímu v triedach. Súčasné obdobie je charakterizované veľkou náročnosťou na psychické a fyzické výkony vo vzdelávacom procese. Tému rozoberieme v článku Osobná pohoda - well being a kreatívne stratégie v pedagogickej praxi.  Venovať sa budeme aj téme bezpečnosti žiaka pri praktickom vyučovaní a praktickej príprave na povolaní.

Učiteľské leto

"Samotní učitelia trávia leto naozaj rôzne. Pre niektorých býva leto obdobím, kedy sa môžu konečne viac venovať svojim rodinám. Nepodriaďujú svoj čas výhradne potrebám a „tempu“  školského roka. Konečne si môžu na „full-time“ oddýchnuť a v rámci svojich finančných možností si dopriať viac relaxu aj mimo domova. Niektorí aj počas dovolenky vidia možnosti aktívneho využitia svojho času na prípravu pomôcok pre vyučovanie v novom školskom roku. Iní vnímajú obdobie dovoleniek ako čas na finančné doplnenie rodinného rozpočtu........"

Práca triedneho učiteľa s problémovými žiakmi a spolupráca s ich rodičmi

 "Rodiča treba kontaktovať nielen ak dieťa poruší školský poriadok, ale aj vtedy, keď je možné žiaka za jeho správanie pochváliť. Rodič postoj triedneho učiteľa určite ocení. Bude vedieť, že jeho dieťa je v rukách človeka, ktorému na ňom záleží. Bude vedieť, že jeho dieťa je nielen karhané, ale aj chválené, a tým motivované k lepšiemu správaniu a k lepším výkonom."

Použitie sociálneho fondu v školách a školských zariadeniach

"Podľa kolektívnej zmluvy sa zo sociálneho fondu poskytne príspevok na rekreáciu zamestnancovi, ktorý sa zúčastní domácej alebo zahraničnej rekreácie, vo výške 15 % z nákladov, za podmienky, že celková výška príspevku na rekreáciu v rámci roka nepresiahne 250 €. Za rekreáciu alebo rehabilitáciu v zmysle možnej úhrady nákladov zo sociálneho fondu nie je možné považovať napr. účasť zamestnancov na rekondičných pobytoch, ktoré je zamestnávateľ povinný zabezpečovať podľa § 11 zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci."

Osobná pohoda a well being a kreatívne stratégie v pedagogickej praxi

"Úspešná škola je tá, kde deti a učitelia sa tešia na spoločné stretnutia, kde absentuje napätie, stresová narkománia, strach, mobbing, bulling bossing, kde vládnu pozitívne vzťahy, kde je otvorenosť ku kreatívnym prístupom vo výučbe, kde je radosť a osobnostná pohoda z interakcií medzi vrstovníkmi a pracovníkmi školy."

V časopise nájdeme aj tieto zaujímavé príspevky:

BOZP v škole 

Predstavujeme

Rozhovor


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov