Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Témy 4. čísla časopisu Manažment školy v praxi

Kategória: Aktuality

V 4. čísle časopisu Manažment školy v praxi sa venujeme podnikateľskej činnosti škôl a školských zariadení, pozreli sme sa na koordinátorov prevencie, ako aj na poruchy správania detí a ich zvládanie v pedagogickej praxi. Urobili sme výber z obsahu k téme Učiace sa Slovensko - Národný program výchovy a vzdelávania. Odporúčame novú publikáciu autorky Jarmily Belešovej o pracovnoprávnych vzťahoch v školstve a informujeme aj o národnostnom školstve na Slovensku. Nechýbajú ani dôležité termíny pre manažment škol. 

Ingrid Veverková Konečná - Podnikateĺská činnosť škôl a školských zariadení

Školy a školské zariadenia najčastejšie podnikajú v stravovacích službách (využívajú možnosti zariadení školského stravovania), v ubytovacích službách (využívajú možnosti a kapacity internátov), v realizovaní kurzov a seminárov pre dospelých (jazykové, hudobné, remeselné, umelecké, účtovníctva), v prednáškovej a lektorskej činnosti. Podnikateľská činnosť môže nadväzovať na prácu žiakov vykonávanú v rámci praktického vyučovania (predaj školských suvenírov, predaj rôznych výrobkov - samolepky, kalendáre, príručky, aj vo väzbe na propagáciu školy, internetový klub, knižný klub, požičovne a pod). Predmetom podnikateľskej činnosti môže byť aj prenájom priestorov a zariadenia škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí, samosprávnych krajov, štátom uznaných cirkví alebo náboženských spoločností a iných právnických alebo fyzických osôb.

Viac v príspevku.

Tatiana Soroková - Poruchy správania detí a ich zvládanie v pedagogickej praxi (2.)

Kognitívne nadané deti s AS môžu mať už v mladšom školskom veku nadpriemerne bohatý slovník. Problém však majú využiť reč v konverzácii a v bežných rozhovoroch o každodenných témach. Príčinou je absencia sociálnej intuície pre vhodné začatie, udržanie a ukončenie dialógu. Pre neschopnosť zachytiť a porozumieť jemným náznakom v komunikácii často pôsobia ako nechápaví. 

Viac v príspevku.

Ingrid Emmerová - Koordinátor prevencie

K neúčinnej prevencii zaraďujeme zastrašovanie, citové apely, jednoduché predávanie informácií, jednorazové akcie, hromadné aktivity alebo premietanie filmov bez toho, aby nasledovala diskusia či rozhovor v malých skupinách.

Viac v príspevku.

Pracovnoprávne vzťahy v školstve

Ďalšie témy v 4. čísle časopisu 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov