Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Študent s výnimkou siroty nemá povinnosti voči Sociálnej poisťovni

Kategória: Aktuality

Študent (žiak strednej školy alebo študent denného štúdia vysokej školy) nie je povinne poistený na sociálne poistenie, a preto nemá voči Sociálnej poisťovni počas celého štúdia žiadne povinnosti prihlasovacie, oznamovacie ani odvodové.

To znamená, že z dôvodu začiatku, ukončenia, prípadne prerušenia štúdia nemusí Sociálnej poisťovni nič oznamovať ani platiť žiadne poistné. Výnimkou je len študent poberajúci sirotský dôchodok, ktorý má oznamovacie povinnosti. Len zo samotného postavenia študenta teda nevyplýva povinnosť platiť poistné na žiadny druh sociálneho poistenia. Táto povinnosť nevyplýva ani štátu, čiže študent nemá automaticky nárok na dávky zo sociálneho poistenia. Má však možnosť prihlásiť sa na dobrovoľné sociálne poistenie (viac informácii o dobrovoľnom poistení nájdete tu).

Iná situácia nastane, ak študent popri štúdiu začne vykonávať nejaký druh zárobkovej činnosti – vtedy mu povinnosti voči Sociálnej poisťovni vzniknú (pozri v časti Študent – práca na základe pracovnej zmluvy, práca na dohodu o brigádnickej činnosti a práca na inú formu dohody).

Zdroj a ďalšie informácie: http://www.socpoist.sk/index/index.php?ids=48411&idc=60590


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov