Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Stanovenie pevnej vekovej hranice pre ukončenie učiteľského pracovného pomeru

Kategória: Aktuality

NZ neprešiel 1. čítaním

Stanovenie pevnej vekovej hranice (65 rokov) pre ukončenie učiteľského pracovného pomeru, možnosť zmeny pracovných podmienok (aj predĺženie pracovnej zmluvy o ďalšie 2 roky)

Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov, bol doručený do NR SR. 

Práca s ľuďmi je všeobecne považovaná za jednu z najťažších. Kladie vysoké nároky na odbornosť, pohotovosť či príjemné vystupovanie. Zamestnanec predstavuje spravidla tzv. nárazníkovú zónu medzi problémami klienta s inštitúciou, pre ktorú pracuje, čo len zvyšuje riziko vypätých a stresových situácii.

Pedagogický zamestnanec je ukážkovým príkladom zamestnanca, ktorý vyššie popísané nároky bezpodmienečne musí spĺňať a zároveň dennodenne čeliť uvedeným rizikám. Vyššia miera trpezlivosti voči žiakom, či neraz aj strpenie bežne neakceptovateľných situácii a do istej miery často aj nahrádzanie rodičovských povinností len zvýrazňujú náročnosť tohto povolania. Dôkladné a svedomité plnenie povinností pedagogických zamestnancov si bezpochyby vyžaduje dobrú fyzickú aj psychickú kondíciu.

Práca pedagóga sa od určitého momentu stáva s pribúdajúcim vekom čoraz náročnejšia. Bez zveličovania pritom možno konštatovať, že s dosiahnutím istého veku sa už vykonávaná práca stáva neefektívnou a dokonca kontraproduktívnou.

Na základe uvedených skutočností sa preto navrhuje stanoviť pevnú vekovú hranicu, dosiahnutím ktorej automaticky zanikne jeho učiteľský pracovný pomer.

Z dôvodu možných negatívnych následkov takéhoto skončenia pracovného pomeru, sa zároveň zavádza možnosť zmeny pracovných podmienok, a tým aj predĺženia pracovnej zmluvy o ďalšie 2 roky, a to v rámci uvedeného obdobia aj opakovane. Pri postupne sa zvyšujúcom dôchodkovom veku, je nezavedenie „vekového stropu“ pre učiteľov jednak prejavom hlbokej neúcty voči nim a zároveň podcenenie očakávaní žiakov od svojich učiteľov.

Pracovný pomer zanikne zo zákona rovnako, ako u štátnych zamestnancov v prípade skončenia štátnozamestnaneckého pomeru zo zákona pri dosiahnutí veku 65 rokov, a to podľa zákona č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Predkladatelia: Miroslav Sopko, Ján Budaj, Martin Fecko, Soňa Gaborčáková, Gábor Grendel, Eduard Heger, Erika Jurinová, Marek Krajčí, Jozef Lukáč, Ján Marosz, Igor Matovič, Veronika Remišová, Alan Suchánek, Richard Vašečka, Anna Verešová.

Legislatívny proces


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov