Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti

Kategória: Aktuality Autor/i: PhDr. Anna Böhmerová

Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach škôl a školských zariadení je jedným z verejne dostupných dokumentov, z ktorých môže verejnosť získať rôzne informácie o činnosti organizácie i o jej hospodárení. Správa sa vypracúva a zverejňuje každoročne.

V zmysle § 14 ods. 5 písm. e) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov ministerstvo ustanovilo všeobecne záväzným právnym predpisom štruktúru a obsah správ, a to vyhláškou č. 9/2006 Z. z. o štruktúre a obsahu správ o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach škôl a školských zariadení. Vyhláška nadobudla účinnosť 1. februára 2006. Po vypracovaní správy je riaditeľ povinný je predložiť zriaďovateľovi na schválenie a rade školy na vyjadrenie (§ 5 ods. 7 písm. f, § 6 ods. 18 písm. e, § 24 ods. 5 písm. d).

Podobne obec predkladá obecnej školskej rade na vyjadrenie správu o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach škôl a školských zariadení, ktorých je zriaďovateľom (§ 6 ods. 8 písm. h bod 4) a samosprávny kraj predkladá územnej školskej rade správu o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach škôl a školských zariadení, ktorých je zriaďovateľom (§ 8 bod 8 písm. h číslo 7, § 24 ods. 7 písm. f, § 24 ods. 10 písm. h). Opodstatnenosť výhrad voči obsahu správy  posudzuje len Štátna školská inšpekcia a podľa potreby uloží opatrenia.

V zmysle vyššie uvedenej vyhlášky  správy vypracúvajú školy, združené stredné školy, súčasti škôl, spojené školy a školské zariadenia, okrem zariadení školského stravovania.

Dôležité termíny

  • Správu za predchádzajúci školský rok predkladá riaditeľ školy po jej prerokovaní v pedagogickej rade príslušnému orgánu školskej samosprávy do 15. októbra príslušného kalendárneho roka a na schválenie zriaďovateľovi do 31. októbra príslušného roka.
  • Riaditeľ školy má povinnosť správu zverejniť v škole na obvyklom mieste a na internetovej stránke školy, ak je zriadená, najneskôr do 31. decembra.

Obsah správy

Obsah správy je presne vymedzený vo vyhláške v § 2. Prvú časť tvoria identifikačné údaje o škole, školskom zariadení: názov, adresa, telefonické kontakty, internetová a mailová adresa, údaje o zriaďovateľovi, vedení školy, rade školy a ostatných poradných orgánoch.

Ďalšia časť je zameraná na informácie o žiakoch: počet žiakov, počet žiakov so špeciálnymi výchovno – vzdelávacími potrebami, počet žiakov zapísaných do 1. ročníka, na základnej škole - úspešnosť žiakov na prijímacích skúškach, prehľad umiestnenia žiakov na stredných školách, na strednej škole – počet  prijatých žiakov do prvého ročníka strednej školy, počet a úspešnosť uchádzačov na prijatie; výsledky hodnotenia a klasifikácie žiakov, prehľad o študijných a učebných odboroch, informácia o školskom vzdelávacom programe.

Informácie o zamestnancoch: počet zamestnancov, plnenie kvalifikačného predpokladu, ďalšie vzdelávanie zamestnancov – kontinuálne vzdelávanie.

Ostatné činnosti školy: aktivity a prezentácia školy na verejnosti, zapojenosť do projektov.

Ďalšie informácie: údaje o výsledkoch inšpekčnej  činnosti, údaje o priestorových a materiálno-technických podmienkach školy.

Pri údajoch  o finančnom a hmotnom zabezpečení výchovno-vzdelávacej činnosti školy je potrebné uviesť: dotácie zo štátneho rozpočtu na žiakov, príspevky na čiastočnú úhradu nákladov spojených s hmotným zabezpečením školy od rodičov, finančné prostriedky prijaté za vzdelávacie poukazy a spôsob ich použitia, finančné prostriedky získané od rodičov alebo zákonných zástupcov žiakov, právnických osôb alebo fyzických osôb a spôsob ich použitia, iné finančné prostriedky.

Súčasťou správy je aj definovanie cieľov z koncepčného zámeru školy na príslušný školský rok a vyhodnotenie ich plnenia. Taktiež sa uvádzajú oblasti, v ktorých škola dosahuje dobré výsledky a oblasti, v ktorých sú nedostatky a návrhy na zlepšenie. Stredné školy uvedú aj výsledky úspešnosti školy pri príprave na výkon povolania a uplatnenie žiakov na pracovnom trhu alebo ich úspešnosť prijímania na ďalšie štúdium.

V správe môžu byť uvedené aj informácie, ktoré nie sú povinné, ale ktoré môžu byť z pohľadu školy považované za dôležité pre utvorenie komplexného obrazu o škole. Tu možno uviesť informácie o psychohygienických podmienkach výchovy a vzdelávania v škole, o voľnočasových aktivitách školy, o spolupráci školy s rodičmi, o poskytovaní služieb deťom, žiakom a rodičom, o vzájomných vzťahoch medzi školou a deťmi alebo žiakmi, rodičmi a ďalšími fyzickými osobami a právnickými osobami, ktoré sa na výchove a vzdelávaní v školách podieľajú.

Vypracovaniu a príprave správy treba venovať náležitú pozornosť, pretože obsahuje množstvo údajov, ktoré treba včas zosumarizovať a pripraviť. Na príprave sa podieľa nielen vedenie školy, ale aj výchovný poradca a predmetové komisie a metodické združenia. V súčasnosti sú veľkou pomocou počítačové programy, ktoré školy využívajú na spracovávanie údajov o žiakoch a zamestnancoch, pretože niektoré vedia generovať zostavy údajov v štruktúre, ktorá je požadovaná v správe.

Zverejnenie správy o výchovno-vzdelávacej činnosti najneskôr do 31. decembra na webovom sídle školy (ak je zriadený) je povinnosťou školy alebo školského zariadenia. 

Jej zverejnenie poskytuje verejnosti možnosť na jednom mieste získať všetky podstatné informácie o škole alebo školskom zariadení.


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov