Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Spôsob používania učebníc, učebných textov a pracovných zošitov

Kategória: Aktuality

V medzirezortnom pripomienkovom konaní sa nachádza vyhláška Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o spôsobe používania učebníc, učebných textov a pracovných zošitov.

Evidencia, pravidlá inventarizácie, životnosť a opotrebenie didaktických prostriedkov

Aplikačná prax preukázala potrebu nanovo zaviesť pravidlá používania didaktických prostriedkov, ich evidencie, spôsobu a výšky náhrady za stratené, zničené alebo poškodené didaktické prostriedky, ktorých absencia od roku 2008 zrušením nariadenia vlády SR č. 282/1994 Z. z. o používaní učebníc a učebných textov spôsobuje problémy v praxi.

Škola je povinná hospodárne nakladať s majetkom, ktorý jej bol prevedený do vlastníctva alebo do správy a viesť evidenciu didaktických prostriedkov.

Cieľom vykonávacieho predpisu je sprehľadnenie a zvýšenie hospodárnosti procesu objednávania, používania a evidovania didaktických prostriedkov.

Návrh vyhlášky upravuje obsahové náležitosti evidencie, pravidlá inventarizácie, životnosť a opotrebenie didaktických prostriedkov aj vo vzťahu k náhrade vzniknutej škody v prípade straty, zničenia alebo poškodenia zapožičaných didaktických prostriedkov, ktorú je žiak alebo jeho zákonný zástupca povinný škole nahradiť. Riaditeľ školy tak získa oporu v platnej legislatíve pri požadovaní náhrady vzniknutej škody v prípade straty, zničenia alebo poškodenia zapožičaných učebníc, čo doteraz absentovalo.

Legislatívny proces vo vláde SR


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov