Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Školské prázdniny

Kategória: Aktuality Autor/i: PhDr. Vladimír Michalička, CSc.

Pre každého žiaka, ale aj učiteľa sú prázdniny (dovolenky) vari najočakávanejším obdobím roka. Aj prázdniny majú svoju históriu.

Do konca 18. storočia nemožno hovoriť o školských prázdninách v dnešnom slova zmysle, nakoľko dochádzka do školy nebola povinná a podchytávala len malú časť detskej populácie. Školský rok sa riadil miestnymi zvyklosťami, trval zvyčajne od jesene (keď končilo pasenie dobytka) do jari (začiatok jarných prác na poli), preto sa hovorilo, že dieťa navštevovalo školu toľko a toľko zím. Ale aj tak bola dochádzka do školy často prerušovaná cirkevnými sviatkami (Vianoce, fašingy, Veľká noc), nechýbal ani feriálny deň (zvyčajne v utorok popoludní a v štvrtok, voľným dňom bola nedeľa), účasťou detí na prácach v domácnosti, či rodinnom hospodárstve, ale aj núteným vynechávaním školy v čase tuhých zím, keď chýbalo v mnohodetnej rodine zimné oblečenie.

O regulárnych prázdninách sa začalo na našom území hovoriť až v 18. a 19. storočí, keď vstúpili do platnosti tereziánske školské reformy (1777, 1806). Cisárovna Mária Terézia, presnejšie autori reformy, ktorú panovníčka schválila, zastávali názor, že školské vyučovanie je predsa len istou aktivitou, preto si vyžaduje aj dlhšiu prestávku, počas ktorej si treba oddýchnuť.

O niečo neskôr sa už ustálil školský rok na 11 mesiacov s dvojtýždennou prestávkou určenou na pomoc pri jarných a jesenných prácach. Existuje však záznam, že na trenčianskom jezuitskom gymnáziu boli už v roku 1786 zaužívané tzv. veľké prázdniny (júl, august). Až uhorským školským zákonom z roku 1868 sa ustálili dvojmesačné letné školské prázdniny.

Dnešná generácia starších si však pamätá ešte iný druh prázdnin z roku 1979. Na Silvestra v roku 1978 sa náhle prevalila našim územím vlna mrazivého počasia (až do na mínus 20 – 25 st. Celzia), v dôsledku čoho zamrzlo všetko vyťažené uhlie na skládkach uholných baní, na skládkach elektrární, na nákladných staniciach či v naložených vozňoch. Vtedajšie uhoľné prázdniny trvali od 8. 1. do 28.1. 1979.

Dnes to vari už nehrozí a školáci sa s príchodom leta môžu tešiť na dva mesiace bezstarostného života.

PhDr. Vladimír Michalička, CSc

Ďalšie zaujímavé príspevky k histórii školstva v časti Manažment školy v praxi - Z histórie školstva


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov