Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Publikácia - Kariérové poradenstvo v odbornom školstve

Kategória: Aktuality

Odborníkom z praxe výchovného a kariérového poradenstva ponúkame novú publikáciu z dielne Wolters Kluwer, ktorá je reakciou na súčasné trendy v tejto oblasti sprevádzania žiakov. Kniha Kariérové poradenstvo v odbornom školstve autorky Ing. Beáty Ľubovej je vhodnou pomôckou pre učiteľa pri plánovaní didaktického procesu v rámci modelu kariérového sprevádzania.

Obsah

V prvej časti autorka popisuje bohaté skúseností z oblasti uplatňovania metodiky a foriem kariérového sprevádzania žiakov. Okrem objasnenia základných pojmov sa venuje charakteristike práce kariérového poradcu v podmienkach strednej školy. Prínosom publikácie sú aktivity zamerané na individuálne koučovanie, vytvorenie plánu osobnostného rozvoja. Nájdeme tu dôležité informácie z práce kariérového poradcu, jeho činnosť v rovine individuálneho a skupinového poradenstva. Autorka sa venuje aj emóciám, neverbálnej komunikácii, asertivite žiaka. Ponúka rady k príprave žiadosti o zamestnanie elektronickou formou, príprave ročného plánu kariérového poradenstva, opisuje model zážitkového sprevádzania, dôležitosť sebaprezentácie žiaka a v časti nástrojov koučovania sa viac dozvieme o  aktívnom počúvaní, využívaní otázok a dôležitosti spätnej väzby pre prácu kariérového poradcu a žiaka.

Druhá časť prináša metódy, príklady a ukážky zavádzania kariérového sprevádzania do výučby. Autorka popisuje Kolbov model cyklického procesu skúsenostného učenia sa. Uvádza praktické ukážky skúsenostného učenia sa, zážitkovej pedagogiky, učenia sa prostredníctvom metódy VAK. V časti Učíme pre život ponúka príklady medzipredmetovej výučby v predmetoch anglický jazyk, slovenský jazyk, dejepis, občianska náuka, matematika, ekonomika.

Komu je publikácia určená?

Publikácia je určená všetkým pedagogickým pracovníkom, osobitne však kariérovým a výchovným poradcom a osobám suplujúci  ich činnosť. 

Kariérové sprevádzanie je reakciou na súčasné trendy trhu práce, akými sú:

  • Globalizácia trhu práce (zvýšené nároky na komunikačné schopnosti absolventov).
  • Snaha o minimalizáciu nákladov firmy a s tým súvisiaca snaha o maximálnu flexibilitu a univerzálnosť zamestnanca.
  • Zvýšené nároky na samostatnosť v rozhodovaní a zodpovednosť pri prijímaní rozhodnutia.
  • Zvýšené nároky na mäkké kompetencie zamestnanca (soft skills).

Bližšie informácie o knihe v našom Eshope:  http://www.wolterskluwer.sk/sk/karierove-poradenstvo-v-odbornom-skolstve.p2619.html

Príklad aktivity v časti Metodika

Skórovanie rôznych zdrojov informácií (Prístup k obsahu majú len registrovaní užívatelia portálu. Registrácia zdarma na 20 dníhttps://www.direktor.sk/sk/registracia).


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov