Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Prvá učebnica žiaka socialistickej školy

Kategória: Aktuality Autor/i: PhDr. Vladimír Michalička, CSc.

Vyberáme z Histórie školstva

Každý zo starších návštevníkov múzea si iste pamätá slová, ktoré sa naučil zo šlabikára: „Mama má Emu, Ema má mamu“. Autorom tohto šlabikára je slovenský pedagóg prof. PhDr. Juraj Brťka, CSc. (1912 – 1997), ktorý je tvorcom prvých povojnových učebníc pre prvý ročník elementárnych tried – šlabikára, čítanky a živej abecedy.

Prvý Šlabikár z pera J. Brťku vyšiel v roku 1957 a v rozmedzí rokov 1957 – 1990 dokonca v tridsiatich štyroch vydaniach.  Ešte impozantnejší je pohľad na celkový náklad týchto šlabikárov (aj podľa neúplných podkladov), ktorý predstavuje takmer štyri milióny výtlačkov.

Pre zaujímavosť, ak by boli tieto knihy uložené za sebou ako na knižnej poličke, utvorili by 56 kilometrový rad, čo je vzdialenosť medzi Bratislavou a Leopoldovom. To je fakt, ktorý radí Juraja Brťku na prvé miesto medzi autormi učebnicovej literatúry druhej polovice 20. storočia na Slovensku a ak nie iný, je to ten najelementárnejší dôvod, aby sme sa jeho dielom zaoberali podrobnejšie. 

Spoluautormi učebnice boli aj predvojnový tvorca slovenskýchšlabikárov Jozef Baďurík (1910 – 1972), Michal Foltin (1905 – 1969), Karol Dobiš, neskôr aj Anna Králiková, Mária Jarembáková, Irena Štefániková, Lýdia Virgovičová, Margita Nemčíková, z ktorých posledné dve sa stali tvorkyňami alternatívnych šlabikárov po roku 1989. 

Didaktickú efektivitu všetkých Brťkových publikácii vhodne podporila aj výtvarná, ilustrátorská úprava Prvej čítanky, Šlabikára a Živej abecedy.

Ilustrátormi publikácií boli Ferdinand Hložník (1921), František Jaksics, Ľudovít Ilečko (1910) a Dušan Oravec.

K úspechom Šlabikára patrí nielen spomenutý náklad a početné vydania, ale aj dve ocenenia, ktoré získal: v roku 1965 Památník národního písemníctví v Prahe ocenil Šlabikár ako najúspešnejšie dielo náučnej literatúry a v roku 1977 získal na výstave šlabikárov v Lipsku ďalšie medzinárodné vyznamenanie. Možno povedať, že ešte dnes žije niekoľko generácií, ktoré svoje prvé kroky na ceste za vzdelaním získali z tohto šlabikára. 

Príspevok bo uverejnený v časopise Manažment školy v praxi č. 4/2016


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov