Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Profesiadays aj pre žiakov základných škôl a študentov stredných škôl

Kategória: Aktuality

Niekoľko krát do roka sa na Slovensku organizujú aktivity, ktoré svojou myšlienkou a významom dokážu dať deťom viac, než sa na prvý pohľad môže zdať. Kvalita každej školy nezávisí len od školou vymyslených aktivít, od daností učiteľov a vedenia, ale aj od podmienok a možností, ktoré škola študentom a žiakom ponúkne. Jedným z miest, kde môžu žiaci zažiť a vidieť to, čo sa v knihách a na hodinách nepreberá, je veľtrh práce Profesiadays, ktorý sa bude konať v dňoch 17. a 18. februára v Bratislave.

Hoci je tento veľtrh učený pre uchádzačov o zamestnanie, samotní organizátori si všimli potrebu konfrontovať sa s reálnym trhom práce už žiakov základnej školy. V školstve sme zvyknutí na zásadu postupnosti, ktorá nás skôr motivuje brávať deti na dni otvorených dverí do škôl a na prezentácie stredných škôl. Zabúdame, že už stredoškoláci sa zaujímajú o brigády, stáže, dobrovoľnícku prácu a začať reálne približovať trh práce na konci maturitného ročníka je neskoro. Už deti na základnej škole by mali rozmýšľať nad tým, čo chcú v živote robiť. Môžeme ich v tom podnietiť aj tým, že ich vezmeme medzi úspešných ľudí, ktorí rozprávajú svoje príbehy. Práve motivačné prednášky a zaujímavý program veľtrhu môže žiakom a študentom otvoriť oči v tom, kde sa dnes požiadavky zamestnávateľov nachádzajú. Žiaci môžu zažiť, že ich úroveň angličtiny je, napriek známke 1, často nedostatočná. Okrem vedomostí sa od budúceho zamestnanca očakáva životaschopnosť a vlastnosti, ktoré sa nenaučia zo školských učebníc. Nielen žiaci, ale aj ich učitelia by sa mali pravidelne vzdelávať, kde sa v súčasnosti nachádza trh práce.

Na pripravovanom veľtrhu Profesiadays 2016 dostávajú školy, pedagógovia a ich žiaci jedinečné možnosti ako si odniesť veľa skúseností. Stredné odborné školy, ktoré dokážu predstaviť niečo praktické a zaujímavé zo svojej oblasti štúdia, môžu dostať priestor pre prezentáciu svojich aktivít po boku reálneho zamestnávateľa z brandže. Táto kontinuita štúdia a profesie je kľúčová pre pochopenie študentov ako funguje synergia teórie a praxe. Základné a stredné školy môžu absolvovať so svojimi žiakmi interaktívny program, prostredníctvom ktorého pochopia fungovanie trhu práce a jednotlivé profesie. Okrem podpory pri organizovaní cesty, získajú študenti zaujímavé prednášky, nové informácie, môžu sa zapojiť do tomboly. Zúčastnení pedagógovia sa môžu zúčastniť tematickej motivačnej prednášky určenej pre pedagógov. Každá škola dostane certifikát účasti, každý učiteľ malú pozornosť od sponzorov a vylosované školy získajú mentoring kariérového poradcu pre svojich žiakov, ktorí si budú hľadať ďalšie smerovanie.

Škola, ktorá sa zúčastní tohto jedinečného projektu sa môže pýšiť tým, že vytvára žiakom podmienky pre osobný rast, pre udržiavanie v nefalšovanej realite sveta. Šikovní učitelia, ktorí sa so žiakmi zúčastnia, môžu z postrehov čerpať ešte dlhší čas po návrate, nakoľko je Profesiadays miestom, ktoré vytvára množstvo primárnych aj sekundárnych podnetov pre ďalšiu pedagogickú prácu.

Zdroj a bližšie informácie: Peter Lengyel, organizátor vzdelávacích programov, lengyel.edu@gmail.com


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov