Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Prevencia počas horúčav

Kategória: Aktuality Autor/i: uvzsr.sk

Vysoké teploty prinášajú zdravotné rizíká, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy. Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti, môže spôsobiť prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.

Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody (ideálna je obyčajná voda vlažnej teploty, pravidelne v menších dávkach). Na uhasenie smädu detí je vhodná voda, neperlivé minerálne vody a nesladené ovocné či bylinkové čaje. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Vodu treba piť aj vtedy, keď nepociťujeme smäd.

Predchádzať treba aj úpalom, ktorý vzniká intenzívnym priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok. Prejavuje sa zvýšenou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou. Rodičia detí by mali pravidelne kontrolovať, aby deti nosili pokrávku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používali krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. Letné oblečenie by malo byť svetlých farieb a z prírodných materiálov, ľahké, vzdušné a voľného strihu. Zvýšená fyzická námaha by sa mala prispôsobiť prostrediu, treba si robiť častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11 až 15 hodinou sa neodporúča pobyt na slnku. 

Strava má byť v letných mesiacoch ľahko stráviteľná s nižšou energetickou hodnotou, musí poskytovať dostatok výživných látok. Zložením má byť vyvážená a pestrá - dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy. Epidemiologicky nevyhovujúce potraviny sú predovšetkým rýchlo sa kaziace potraviny ako napr. údeniny, mäkké salámy, rôzne typy majonézových šalátov, niektoré mliečne produkty či zmrzlina. Základnou zásadou je dôkladné chladenie všetkých druhov potravín. Ovocie a zeleninu treba dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou.

Správne nastaviť treba aj klimatizáciu. Musí byť nastavená tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5 maximálne 7 stupňov Celzia. Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu - vznik tzv. teplotného šoku. Priveľmi klimatizované prostredie pre deti i seniorov nie je vhodné, nakoľko sa v ňom rýchlejšie šíria kvapôčkové infekcie, ktoré ohrozujú ľudí so zníženou imunitou.

(redakčne krátené)

Zdroj a ďalšie informácie: http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3537:uvz-sr-letny-manual-prevencie-poas-horuav&catid=56:tlaove-spravy&Itemid=62


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov