Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Príznaky ochorenia COVID-19

Kategória: Aktuality Autor/i: korona.gov.sk

COVID-19 je infekčné ochorenie, vyvolané koronavírusom SARS-CoV-2, vyvoláva akútne respiračné ochorenie COVID-19. Postihuje najmä dýchací systém, v ťažkých prípadoch vyvoláva ťažký zápal pľúc a môže viesť až k úmrtiu pacienta. Vírus sa prenáša kvapôčkami sekrétu pri kašli, kýchaní a rozprávaní. Ohrozuje osoby, ktoré sú v blízkom alebo dlhšie trvajúcom kontakte s nakazeným. Infekcia sa prenáša aj cez kontaminované predmety.

Aké sú príznaky ochorenia?

  • horúčka nad 38°C
  • kašeľ
  • sťažené dýchanie
  • bolesť svalov
  • bolesť hlavy
  • únava, malátnosť
  • strata čuchu a chuti 
  • viac aj TU.

Príčiny

COVID-19 zapríčiňuje SARS-CoV-2Ide o akútne respiračné ochorenie. V prvom rade zasahuje horné dýchacie cesty. Tu vírus prestupuje do hostiteľských buniek. Následne sa v prípade závažnejšieho priebehu rozširuje na dolné dýchacie cesty a pľúca. Vyvoláva obojstranný vírusový zápal pľúc. Výsledkom môže byť komplikovaný závažný akútny respiračný syndróm.

Príčinou šírenia je kvapôčková infekcia. Vírus sa šíri kašľom, kýchaním a blízkym kontaktom, rozhovorom. Je dokázané, že vírus vo vzduchu pretrváva 30 minút až 3 hodiny a môže sa presunúť až na 4,5 metra. K šíreniu prispieva priamy prenos kašľom, keď sa kontaminovaný aerosól dostáva cez nos a ústa do tela zdravého človeka. Rizikový je i nepriamy prenos kontaminovanými rukami, a to pri dotyku tváreočínosa a úst.

Kedy pacienta možno považovať za vyliečeného

Pacient s potvrdeným ochorením COVID-19, ktorému ustúpili príznaky ochorenia, musí byť ešte dva týždne v karanténe. Ak následne neprejavuje žiadne známky ochorenia, musí byť ešte dvakrát negatívne testovaný, až potom oficiálne prekonal ochorenie.

Zdroj a ďalšie informácie: https://korona.gov.sk/co-je-covid-19/ a https://zdravoteka.sk/choroby/koronavirus-covid-19/


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov