Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Pravidlá cestovania s deťmi

Kategória: Aktuality Autor/i: uvzsr.sk

Deťom do dvoch rokov veku lekári neodporúčajú cestovať do exotických krajín predovšetkým pre riziko nákazy infekčnými ochoreniami. Hrozbou pre zdravie môže byť aj kontakt s exotickými mikroorganizmami, jedovatými živočíchmi, či parazitmi. 

Pre deti mladšie ako dva roky nie je vhodná časovo náročná cesta lietadlom z dôvodu ešte krehkej detskej imunity. Pri starších deťoch by už nemali byť cestovné obmedzenia, odporúča sa však cestovať so zaočkovaným dieťaťom vzhľadom na vek podľa očkovacieho kalendára. V prípade ciest do exotických krajín by dieťa malo byť zaočkované aj proti ochoreniam, proti ktorým existuje odporúčané očkovanie.

Okrem výberu vhodnej destinácie si dajte záležať aj na výbave cestovateľskej lekárničky. Jej obsah záleží na krajine, do ktorej cestujete, na dĺžke pobytu a dostupnosti zdravotnej starostlivosti.  Lekárnička musí byť umiestnená v suchu, chlade a tme, tak aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu. 

Na dovolenku sa odporúča zabaliť lieky, ktoré cestovateľ bežne užíva, lieky proti horúčke a bolestiam hlavy, lieky proti hnačke, lieky proti nevoľnosti pri tzv. chorobe z pohybu, lieky proti zápche, antihistaminiká (lieky pri alergických reakciách), antialergický krém (potrebný pri poštípaní hmyzom), lieky na ochranu proti malárii, v prípade pobytu v oblasti s výskytom malárie, sprej alebo krém proti hmyzu (repelent), dezinfekčný prostriedok, pohotovostné obväzy,lieky proti plesňovej infekcii nôh, obväzovú vatu, pinzetu, nožničky, náplaste, antiseptické kvapky do očí, kvapky do uší a do nosa.

Medzi cestovateľmi je najčastejším rizikom hnačka a úpal. Dodržiavajte prísnu osobnú hygienu zameranú na čistotu rúk. Rovnako dbajte na hygienu potravín a vody. Odporúčame vyvarovať sa nezvyčajným jedlám, konzumujte iba dôkladne tepelne spracovanú stravu a nejedzte neumytú surovú zeleninu, majonézy, vajíčka či studené misy. Siahnite po ovocí, ktoré sa dá ošúpať, alebo  je dôkladne umyté zdravotne bezpečnou vodou. Pite nápoje, vrátane vody a mlieka, len v originálnom balení - aj na prípravu kávy a čaju i na umývanie zubov používajte vodu zo spotrebiteľského balenia.

Vyhnite sa úpalu chránením hlavy pomocou klobúkov a čiapok a dbajte na dostatočný pitný režim. Počas horúčav sa nepohybujte po vonku medzi 11. a 15. hodinou. Používajte opaľovacie prípravky podľa citlivosti pokožky, u detí siahnite po prípravkoch s vysokým ochranným faktorom. Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať priamemu slnečnému žiareniu.

Nenavštevujte uzavreté a preplnené miestnosti a zamedzte úzkemu kontaktu s chorým (prevencia prenosných ochorení), vyhýbajte sa chodeniu naboso vo vlhkom teplom prostredí, prípadne používajte preventívne protiplesňové prípravky (prevencia plesňových kožných ochorení), nekúpte sa v mori blízko vyústenia kanalizácii hotelov, rovnako sa nekúpte a nerybárčite v neznámych vodách, v oblastiach so zvýšeným výskytom komárov sa vybavte repelentami a vhodným oblečením (dlhé rukávy, dlhé nohavice) a používajte neporušené moskytiéry, chráňte sa styku s neznámymi a voľne pohybujúcimi sa zvieratami podozrivými z besnoty, ak nie ste trénovaní, vyhýbajte sa extrémnym športom (horolezectvo, potápanie).

/redakčne krátené/

Zdroj a ďalšie informácie: https://bit.ly/2KLjvfz (Odbor epidemiológie, Odbor hygieny detí a mládeže a Referát komunikačný Úradu verejného zdravotníctva SR)


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov