Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Používanie špecifických metodík pri výučbe slovenského jazyka pre žiakov s iným materinským jazykom ako je jazyk slovenský

Kategória: Aktuality

Používanie špecifických metodík pri výučbe slovenského jazyka pre žiakov s iným materinským jazykom ako je jazyk slovenský

Návrh poslankyne NR SR Zuzany ZIMENOVEJ na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, bol doručený do NR SR.

Cieľom návrhu je umožniť výučbu slovenského jazyka spôsobom odlišným od štandardnej výučby. Vychádza sa z predpokladu, že materinský jazyk väčšiny žiakov je slovenský, nereflektuje odlišné vzdelávacie potreby detí s iným materinským jazykom.

Navrhuje sa:

  • umožniť používanie špecifických metodík pri výučbe slovenského jazyka žiakov s iným materinským jazykom ako slovenským, treba umožniť výučbu slovenčiny v školách spôsobom, ktorý bude rešpektovať relevantné metodiky z oblasti výučby cudzích jazykov,
  • vytvorenie špeciálneho vzdelávacieho programu bude súčasťou záväzného štátneho vzdelávacieho programu.

Štát sa podľa zákona č. 270/1995 Z. z. zaväzuje utvárať v školskom, vedeckom a informačnom systéme také podmienky, aby si každý občan Slovenskej republiky mohol osvojiť a používať štátny jazyk slovom aj písmom (§ 2, ods. 1). Tradične uplatňovaný jednotný princíp vyučovania štátneho jazyka bez ohľadu na materinský jazyk dieťaťa neprináša požadované výsledky.

Cieľom predkladaného návrhu je zaviesť systémovú výučbu slovenského jazyka a vytvoriť ponuky vzdelávacieho programu, v ktorom by boli zohľadnené potreby detí zúčastnených v edukačnom procese, ktorých materinský jazyk je iný ako slovenský.

Problém sa týka aj detí Slovákov žijúcich v zahraničí, ktoré sa po návrate na Slovensko včleňujú do nášho školského systému a nedokážu spĺňať kritériá stanovené štátnym vzdelávacím programom. Okrem detí rodičov s príslušnosťou k registrovaným menšinám sa problém dotýka aj detí cudzincov z krajín Európskej únie i mimo nej, žijúcich na území Slovenskej republiky, ktorých počet sa z roka na rok zvyšuje (približne 3 600 detí). Na nedostatky v organizovaní a zabezpečovaní výučby slovenského jazyka na rozličných stupňoch a v rozličných druhoch škôl, ako aj v príprave učiteľov slovenského jazyka i ostatných predmetov, sa opakovane upozorňuje. Súčasná prax potvrdzuje tento problematický stav, keď pedagogickí pracovníci sami a bez inštitucionálnej podpory nedokážu čeliť čoraz náročnejším situáciám v školách.

Legislatívny proces


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov