Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Podpora na dodávanie ovocia, zeleniny, mlieka a mliečnych výrobkov pre deti a žiakov v školských zariadeniach

Kategória: Aktuality

Nový zoznam výrobkov, na ktoré bude možné poskytnúť finančnú pomoc z prostriedkov Únie a štátneho rozpočtu

Na rokovanie vlády SR bol predložený návrh Nariadenia vlády Slovenskej republiky o poskytovaní podpory na dodávanie ovocia, zeleniny, mlieka a mliečnych výrobkov pre deti a žiakov v školských zariadeniach.

Znenie navrhovaného nariadenia zohľadňuje prijatie nových právnych predpisov Európskej únie.

V navrhovanom nariadení vlády SR je uvedený nový zoznam výrobkov, na zabezpečovanie dodávania alebo distribúcie ktorých bude možné poskytnúť finančnú pomoc z prostriedkov Únie a štátneho rozpočtu v rámci programu poskytovania pomoci na zabezpečovanie dodávania a distribúcie konzumného mlieka a jeho bezlaktózových variácií; syra; tvarohu; jogurtu a iných fermentovaných alebo acidofilných mliečnych výrobkov bez pridaných ochucujúcich látok, ovocia, orechov alebo kakaa, prírodne ochutených fermentovaných mliečnych výrobkov neobsahujúcich ovocnú šťavu; prírodne ochutených alebo neochutených fermentovaných mliečnych výrobkov obsahujúcich ovocnú šťavu a mliečnych nápojov obsahujúcich kakao, ovocnú šťavu alebo prírodne ochutených a ovocia a zeleniny; čerstvých produktov sektora banánov a spracovaných výrobkov z ovocia a zeleniny deťom, ktoré pravidelne navštevujú materské školy alebo predškolské či vzdelávacie zariadenia na úrovni základnej alebo strednej školy; na nákup, prenájom alebo lízing zariadenia používaného na dodávanie alebo distribúciu mliečnych výrobkov alebo ovocia a zeleniny; na sprievodné vzdelávacie opatrenia a na súvisiace náklady spojené s propagáciou podľa čl. 4 ods. 1 písm. c) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 1308/2013 v znení uplatňovanom od 01.08.2017.

Zoznam obsahuje najvyššiu predajnú cenu výrobkov bez dane z pridanej hodnoty , za ktorú bude možné vyplatiť pomoc a najvyššiu úhradu, ktorú za tieto výrobky bude možné požadovať od žiaka, pre ktorého sa má dodávanie alebo distribúcia výrobkov v rámci školského programu zabezpečovať, alebo od školy, na ktorej je tento žiak zapísaný o začiatku školského roka podľa čl. 1 ods. 2 vykonávacieho nariadenia Komisie (EÚ) 2017/39. Keďže podľa čl. 4 ods. 3 delegovaného nariadenia Komisie (EÚ) 2017/40 už DPH od 01.08.2017 nebude oprávnená na pomoc Únie ani v prípade mliečnych výrobkov, je táto skutočnosť zohľadnená aj v zozname oprávnených výrobkov uvedenom v prílohe č. 1 navrhovaného nariadenia vlády SR.

V navrhovanom nariadení vlády SR je ustanovený zjednotený systém schvaľovania uchádzačov o zabezpečovanie dodávania alebo distribúcie výrobkov žiakom, pričom schválenie dodávateľa alebo distribútora bude platné najviac do 31.07.2023. V navrhovanom nariadení vlády SR sa ruší povinnosť predkladať zmluvy medzi dodávateľmi a školami o zabezpečení dodávky výrobkov, nakoľko schválený dodávateľ alebo distribútor výrobkov bude uzavretie zmluvy deklarovať písomným vyhlásením príslušnej školy.

Legislatívny proces: https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2017/430


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov