Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Petícia za slobodu v písaní

Kategória: Aktuality Autor/i: tlačová správa

Rodičia a učitelia odštartovali petíciu za slobodu v písaní. Reagujú tak na zmenu štátneho vzdelávacieho programu, ktorú schválilo ministerstvo školstva. Platiť má už od septembra. Ministerstvo bez diskusie sprísňuje predpisy a vracia sa takmer k storočnému vzoru písma.

„Doteraz platné znenie štátneho vzdelávacieho programu umožňovalo učiť deti používať rôzne tvary písma. Nová úprava definuje jeden tvar písmen pre všetkých – čím vážne zasahuje do školských vzdelávacích programov možno stovky škôl. Rozhodne nie je pravda, že sa nič nemení, ide o veľmi závažnú zmenu pravidiel,“ hovorí zástupca petičného výboru Martin Kríž.

Zmena štátneho vzdelávacieho programu spôsobila rozruch najmä v školách, kde používajú zjednodušený tvar písma Comenia Script, ktorý bol úspešne overený v Česku. Učiteľka Andrea Cinegová z CZŠ Narnia v Bratislave, ktorá je priekopníčkou tohto písma na Slovensku, hovorí: „Na rozdiel od starého písaného písma, moderné písmo nevyžaduje presné kopírovanie tvaru a sklonu podľa danej predlohy. Podporuje  individuálne osobnostné i pisateľské tendencie vďaka akceptovateľným tvarom. Z hľadiska učiteľa je úžasné najmä to, že ho zvládnu aj ľaváci a deti s dysgrafiou. Atmosfére v triede veľmi pomáha, keď deti zažívajú úspech v písaní a vedia, že môžu mať vplyv na svoje písmo. Viac času ostáva na čítanie a na rozvoj osobnosti dieťaťa, napríklad na písanie vlastných myšlienok. Keďže mäkčene a dĺžne sa píšu hneď po napísaní každého písmenka, nie až po napísaní celého slova či vety, dieťa je schopné myšlienku plynule rozvíjať a nemusí ju prerušovať.“ Podobné argumenty uvádza na svojej stránke aj české ministerstvo školstva, ktoré vyzdvihuje aj čitateľnosť písma vo viacerých krajinách Európy, kde naše tradičné písmo ľudia nedokážu prečítať.

Cesarovci sú česká rodina žijúca v Martine. Pre svoje deti zámerne vybrali školu, kde sa učí nespojité písmo. „Náš druhák je ľavák a Comenia Script je jeden z dôvodov, prečo má k slovenčine v škole pekný vzťah - má čas venovať sa gramatike, rozdielom medzi češtinou a slovenčinou a nemusí tupo zdokonaľovať krasopis ako my kedysi. Ako bonus po sebe v dospelosti prečíta, čo napíše, čo sa mne niekedy nepodarí,“ vraví  pani Lucie. Druhé dieťa zapísali na rovnakú školu a nechápe, prečo by sa aj on nemohol učiť to isté písmo ako starší brat. Navyše, po dohode na zápise už škola objednala a zaplatila potrebné pomôcky.

V petičnom výbore je aj riaditeľka školy, kde píšu klasickým písmom. Nepáči sa jej spôsob, akým ministerstvo prijíma rozhodnutia „Týmto nariadením opätovne ministerstvo preukazuje nedôveru voči pedagógom. Dobrý učiteľ na základe svojho vzdelania, praxe a neustáleho sledovania noviniek v oblasti pedagogiky vyberie pre dieťa metódu a formu vzdelávania, ktorá je mu najprospešnejšia. V čase, keď niektoré krajiny experimentujú a učia deti najskôr písať na klávesnici a až následne písaným písmom, u nás zrušili možnosť vyučovať nespojité písané písmo a zavádza sa, bez výskumov a analýz dopadov, tvrdá regulácia,“ hovorí Anna Chlupíková z Novák.

Tvary písma, ktoré nariadilo ministerstvo, majú svoj pôvod v roku 1932. O potrebe jeho zjednodušenia sa pritom hovorí už najmenej dvadsať rokov. „Ministerstvo zaspalo dobu. My nežiadame, aby sa zrazu stalo lídrom inovácií v slovenskom vzdelávacom systéme. Ale prosíme si, aby aspoň nebolo prekážkou. Nežiadame ani zavedenie moderného písma na všetkých školách. Žiadame zachovať slobodu, ktorú učitelia a rodičia mali doteraz,“ zakončil Kríž.

Petíciu nájdete na portáli changenet.sk v sekcii kampane. Za dva dni ju podporilo dvetisíc ľudí.   


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov