Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Od novembra štátu vzniká povinnosť vykonávať verejnú moc elektronicky

Kategória: Aktuality

Od 1. novembra 2016 začína pre štát platiť povinnosť vykonávať verejnú moc elektronicky. Štátne orgány a inštitúcie budú musieť prioritne komunikovať elektronickou formou prostredníctvom zriadených elektronických schránok. Táto povinnosť je v platnosti už od 1. novembra 2013, no výnimkou v zákone o e-Governmente bola odložená pre tie orgány verejnej moci, ktoré pre technické prekážky elektronicky komunikovať nemohli. Od 1. novembra 2016 výnimka končí a viac sa na ňu nebude možné odvolať. V platnosti ale ostáva, že štátne orgány budú môcť komunikovať aj inak ako prostredníctvom elektronickej schránky, ak ich k tomu viaže osobitný predpis.

Od prvého januára 2017 budú automaticky aktivované schránky na doručovanie rozhodnutí od orgánov verejnej moci právnickým osobám zapísaným v obchodnom registri so sídlom na území Slovenskej  republiky. Pre právnické osoby nezapísané v obchodnom registri (občianske združenia, nadácie, neziskové organizácie, a pod.) sa  termín povinnej aktivácie elektronických schránok posúva na máj 2018. Pre občanov a fyzické osoby – podnikateľov ostáva elektronická komunikácia so štátom i naďalej na dobrovoľnej úrovni. 

Zdroj a ďalšie informácie: https://www.slovensko.sk/sk/oznamy/detail/_od-novembra-statu-vznika-povin

 

Téme sa venujeme aj v časti Riadenie školy alebo na stránkach časopisu Manažment školy v praxi 9/2019

Škola je orgánom a výkonom verejnej moci aj elektronicky, čiže rozhodnutie vydané elektronicky, podpísané zaručeným kvalifikovaným certifikátom a doručené do elektronickej schránky majú úplne rovnakú právnu záväznosť ako listinné. V príspevku sa venujeme povinnostiam školy v súvislosti so zriadením elektronickej schárnky, doručovaniu rozhodnutí, podaní, elektronickách úradných dokumentov do aktivovaných elektronických schránok, registratúre, archivácii. 

Viac na: https://www.direktor.sk/sk/riadenie-skoly/zakon-o-egovernmente.zs-440.html 

alebo na: https://www.direktor.sk/sk/casopis/manazment-skoly-v-praxi/zakon-o-e-governmente.m-331.html

Upozornenie!

Dňa 18. 10. 2016 bol v Zbierke zákonov vyhlásený zákon č. 272/2016 Z. z. o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o dôveryhodných službách), ktorým sa zavádzajú viaceré zmeny, ktorých cieľom je dosiahnuť súlad vnútroštátneho právneho poriadku s nariadením Európskeho parlamentu a rady (EÚ) o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu (nariadenie eIDAS).

Zákon o dôveryhodných službách novelizuje zákon č. 305/2013 Z. z. o e-Governmente, pričom novela posúva termín povinnej aktivácie elektronických schránok právnických osôb, ktoré nie sú zapísané do obchodného registra na 1. máj 2018.


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov