Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Obžalovaný pedagogický zamestnanec

Kategória: Aktuality Autor/i: Ing. Jarmila Belešová

Vyberáme z časti Riadenie školy

Ako mám postupovať ako riaditeľ základnej školy, ak bola moja zamestnankyňa obžalovaná. § 9 ods.2 zákona 317/2009 hovorí: "Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec je povinný oznámiť zamestnávateľovi bez zbytočného odkladu podanie obžaloby na jeho osobu vo veci spáchania úmyselného trestného činu alebo trestného činu spáchaného z nedbanlivosti podľa odseku 1." Zamestnankyňa si svoju povinnosť splnila a oznámila mi, že bola voči nej vznesená obžaloba. Momentálne je práceneschopná, preto neviem, či jej môžem pozastaviť pedagogickú činnosť už teraz, alebo až keď sa jej skončí PN-ka.

Odpoveď: 

V otázke neuvádzate, z akého trestného činu bola na uvedenú pedagogickú zamestnankyňu podaná obžaloba. V prípade, ak bola na ňu podaná obžaloba vo veci spáchania úmyselného trestného činu alebo trestného činu spáchaného z nedbanlivosti v súvislosti s výkonom pedagogickej činnosti, ste ako zamestnávateľ povinný v súlade s § 9 ods. 2 zákona č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov pozastaviť menovanej výkon pedagogickej činnosti odo dňa, keď ste sa o uvedenej skutočnosti dozvedeli, až do právoplatného rozhodnutia súdu v uvedenej veci. 

Pozastaviť výkon pedagogickej činnosti ste v takomto prípade povinný bez ohľadu na skutočnosť, že je menovaná v súčasnosti práce neschopná. Počas pozastavenia výkonu pedagogickej činnosti prináleží menovanej plat, tak ako je ustanovené v § 9 ods. 3 uvedeného zákona.

20. 7. 2016


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov