Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Novela zákona o štátnej správe v školstve na rokovaní vlády

Kategória: Aktuality

Umožnenie Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR plniť úlohy voči registru právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci

Odstrániť problém interpretačnej a aplikačnej praxe, podľa ktorej niektoré školské zariadenia, napríklad školské jedálne a centrá voľného času, prijímajú deti a žiakov, alebo vykonávajú voči nim iné opatrenia, na základe rozhodnutia vydaného v rámci správneho konania by mala novela zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorá je na rokovaní vlády SR. 

Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Evy Smolíkovej, Andreja Danka, Tibora Bernaťáka a Tibora Jančulu, by mal umožniť MŠVVaŠ SR, ktoré je správcom a prevádzkovateľom centrálneho registra škôl, plniť úlohy voči registru právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci (vyplývajúce z § 5 zákona č. 272/2015 Z.z.), doplnenie a úprava ustanovení týkajúcich sa spracúvaných údajov.

Potreba takejto úpravy je aktuálna aj vzhľadom na zákon č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci (zákon o e-Governmente), ktorý ustanovuje orgánom verejnej moci povinnosť vykonávať verejnú moc elektronicky práve v prípade vydávania rozhodnutí v správnom konaní. Novelizáciou zákona č. 596/2003 Z. z.  sa tak odstránia zároveň pochybnosti o tom, na ktoré subjekty v rámci sústavy škôl a školských zariadení sa zákon o e-Governmente vzťahuje. 

Zdroj: https://www.noveaspi.sk


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov