Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia

Kategória: Aktuality

Zúženie povinností zamestnávateľov pri zabezpečovaní pracovnej zdravotnej služby

Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov, vyšiel v Zbierke zákonov č. 289/2017 Z.z.

Účinnosť zákona je od 1. decembra 2017.

Rámcová smernica Rady 89/391/EHS z 12. júna 1989 o zavádzaní opatrení na podporu zlepšenia bezpečnosti a zdravia pracovníkov pri práci v čl. 7 zakladá povinnosť zamestnávateľov zabezpečiť pre zamestnancov preventívne a ochranné služby, ktorými sú v Slovenskej republike:

  • bezpečnostnotechnická služba - poskytuje zamestnávateľom odborné a poradenské služby v oblasti bezpečnosti pri práci, ktoré sú zamerané najmä na technickú prevenciu pracovných úrazov.
  • pracovná zdravotná služba - je odbornou a poradenskou službou pre zamestnávateľov v oblasti ochrany a podpory zdravia pri práci, ktorá vykonáva zdravotný dohľad zameraný najmä na predchádzanie vzniku chorôb z povolania a ochorení súvisiacich s prácou.

MZ SR novelou zákona reaguje na požiadavku zamestnávateľov na úpravu súčasného systému pracovnej zdravotnej služby, ktorý upresňuje existujúcu povinnosť zamestnávateľov zabezpečiť posúdenie zdravotného rizika zamestnancov z expozície faktorom práce a pracovného prostredia a vypracovať posudok o riziku s kategorizáciou prác z hľadiska zdravotných rizík v spolupráci s pracovnou zdravotnou službou. V praxi to znamená, že zamestnávatelia nemusia zabezpečiť pre svojich zamestnancov pracovnú zdravotnú službu s využitím trvalého zmluvného vzťahu, ale spravidla jednorazovo, a to s ohľadom na zdravotné riziko pri práci.

V tejto súvislosti budú orgány verejného zdravotníctva pri výkone štátneho zdravotného dozoru na pracovisku kontrolovať posudky o riziku vypracované v spolupráci s pracovnou zdravotnou službou, nie zmluvy zamestnávateľov s pracovnou zdravotnou službou.

Novelou zákona sa vypúšťa povinnosť zamestnávateľov:

  • hodnotiť zdravotné riziko pri práci raz ročne,
  • viesť záznamy s údajmi o zamestnancoch pri kvalitatívnom a kvantitatívnom zisťovaní (meraní) zdraviu škodlivých faktorov pracovného prostredia,
  • oznamovať bezodkladne po prehodnotení zdravotného rizika príslušnému orgánu verejného zdravotníctva každú zmenu podmienok výkonu práce, ktorá by mohla mať vplyv na zvýšenie zdravotného rizika.

Zároveň sa modifikuje povinnosť zamestnávateľov viesť a uchovávať evidenciu zamestnancov podľa kategórií práce len na druhú, tretiu alebo štvrtú kategóriu, pričom sa vymedzujú údaje tejto evidencie.

Posúdenie zdravotného rizika sa vykoná na pracovisku:

  • spravidla jednorazovo s ohľadom na zdravotné riziko, a to lekárom, verejným zdravotníkom alebo tímom pracovnej zdravotnej služby;
  • opakovane len pri podstatnej zmene zdravotného rizika v pracovnom prostredí.

Ruší sa vykonávanie činnosti pracovnej zdravotnej služby bezpečnostným technikom, autorizovaným bezpečnostným technikom alebo bezpečnostnotechnickou službou pre zamestnancov, ktorí vykonávajú práce zaradené do prvej alebo druhej kategórie, z dôvodu ich nedostatočnej odbornej erudície na vykonávanie identifikácie a posudzovania zdravotných rizík pri práci v súvislosti s prevenciou chorôb z povolania a ochorení súvisiacich s prácou.

Legislatívny proces v Národnej rade Slovenskej republiky

Zdroj a ďalšie informácie: http://www.noveaspi.sk/


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov