Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Novela zákona č. 597/2003 Z.z. neprešla 1. čítaním

Kategória: Aktuality

Zrušenie delenia učebníc na učebnice so schvaľovacou doložkou a odporúčacou doložkou, slobodná voľba školy, ktoré učebnice využije.

Návrh poslancov NR SR Branislava GRÖHLlNGA, Eugena JURZYCU, Martina KLUSA a Martina POLlAČIKA na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z. z. neprešiel 1. čítaním. 

Slovenská republika dnes ako jedna z mála krajín nemá otvorený trh s učebnicami.

Vo výchovno-vzdelávacom procese je možné používať len učebnice so schvaľovacou doložkou, ktoré sú zároveň financované štátom, alebo učebnice s odporúčacou doložkou, ktoré však štát nemá povinnosť, ale len možnosť financovať a pokiaľ majú školy o takéto učebnice záujem, musia si ich vo väčšine prípadov zakúpiť z vlastných finančných prostriedkov. Takéto obmedzenie má priamy vplyv na udržiavanie konkurenčného prostredia pri tvorbe a vydávaní učebníc a v konečnom dôsledku spôsobuje utlmenie všetkých progresívnych vzdelávacích metód. To sa následne prirodzene odráža na kvalite vzdelania žiakov. Nosnou myšlienkou a primárnym cieľom zmeny koncepcie vo vydávaní, obstarávaní a používaní učebníc v školách je úplne otvoriť trh s učebnicami.

Návrh zákona mal rušiť delenie učebníc na učebnice so schvaľovacou doložkou a odporúčacou doložkou a školám poskytnúť možnosť, aby sa samy rozhodli, ktoré učebnice budú vo výchovno-vzdelávacom procese využívať. Školy si mali vybrať zo všetkých kníh, ktorým bola Ministerstvom školstva, prípadne Ministerstvom zdravotníctva, udelená odporúčacia doložka.

Zároveň za malo zabezpečiť, aby školy pri svojom výbere učebníc neboli ovplyvňované zdrojom ich financovania, nakoľko sa finančné prostriedky určené na zakúpenie učebníc stanú súčasťou normatívneho príspevku na žiaka. V rámci trojročného prechodného obdobia sa mal školám zvýši objem finančných prostriedkov, ktoré by mohli použiť na zakúpenie nových učebníc a zároveň im umožniť vyberať si zo širšej ponuky učebníc.

Na základe záverov z vývoja tohto prechodného obdobia by ďalším krokom za účelom otvorenia trhu s učebnicami malo byť úplné zrušenie odporúčacích doložiek ministerstva. V dôsledku toho by sa školám umožnilo vyberať si a z prevádzkového normatívu financovať zakúpenie akýchkoľvek na trhu dostupných kníh, pokiaľ by ich obsah bol v súlade s princípmi a cieľmi školského zákona.

Legislatívny proces v NR SR


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov