Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Neurózy - ich prejavy a rozmanitosti u učiteľov a žiakov

Kategória: Aktuality Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Vyberáme z časopisu Manažment školy v praxi

Neurózy predstavujú poruchy vyššej nervovej činnosti, ktoré sa prejavujú najrozmanitejšími problémami telesného a duševného rázu. Sú pociťované subjektívne a nevyplývajú z poškodenia orgánu. Sú prežívané veľmi bolestivo a vedú k funkčným poruchám. K príčinám neuróz patria rôzne podnety v psychickom svete jedinca (od najjednoduchších foriem interakcie v školskom prostredí medzi žiakmi aj pedagógmi až po najkomplikovanejšie životné situácie, ktoré prináša školská prax či multikauzálne opakujúce sa konflikty).

Veľmi dôležitý prvok v oblasti stability žiaka predstavuje vzťah k učiteľovi, ktorý je najdôležitejší v prvých rokoch školskej dochádzky.

V tomto období je učiteľ pre dieťa obrovskou autoritou a každé bojuje o priazeň svojho učiteľa. Ak dochádza ku konfliktu a výraznej nerovnováhe v hodnotení učiteľa dieťaťa a rodiča, vzniká dvojkoľajnosť v pôsobení na dieťa. Obvykle dieťa tieto konfliktné situácie vyhodnocuje veľmi zmätočne a začínajú sa prejavovať prvky vzdoru.

Dieťa je buď nervózne doma, keď sa rodič ponižujúco a degradačne vyjadruje o učiteľovi (napr. koľko ti zasa dala úloh, čo chce aby sme kupovali, aké hlúposti to tára, ja s tou učiteľkou zatočím a pod.) a ono má prirodzenú tendenciu učiteľa mať v úcte a chce byť v jeho priazni, čo psychologicky začína byť nemožné, keďže emocionálne zdieľa názor rodiča alebo naopak. 

Dieťa tento rozmer prenáša do školy, kde učiteľa, posmelený rodičovským hodnotením, začína znevažovať, vyrušovať, neakceptovať, zosmiešňovať.

Tento rozmer jednoznačne najviac neprospieva dieťaťu, keďže bojuje samo so sebou, a tieto intrapersonálne vibrácie sa negatívne odzrkadľujú na psychickej pohode a komforte dieťaťa, čo v konečnom dôsledku môže byť príčinou aj školskej neurózy.

Funkčné poškodenie predstavujú ľahšie poruchy, ide o postihnutie citlivejšej nervovej sústavy v spojitosti s nepriaznivým vplyvom sociálneho prostredia. Prejavuje sa neobvyklými spôsobmi konania, ktoré pod vplyvom nepriaznivých okolností prerastú v rôzne neželateľné formy správania, ktorých prejavom sú vnútropsychické konflikty. Tieto sa môžu prejavovať v školskej praxi v bohatej symptomatike od najjednoduchších prejavov nesústredenosti, hypermobility, zabúdania, neschopnosti zapamätania určitej informácie, nedôvere k sebe až po formy atakov namierených automutilačne alebo agresiou k iným. Obe menované roviny vykazujú v súčasnosti narastajúce tendencie. Deti sú závislé na počítačových serveroch, ktoré evokujú negatívne spôsoby správania a tieto implementujú do reálneho života, pričom sa im ani nezdá, že konajú antisociálne. Opakovane sa stáva, že žiak fyzicky napadne učiteľa, či iných spolužiakov (v iných krajinách, nevynímajúc ani strelnou zbraňou, ktorou spôsobí fatálnu tragédiu).

Zdroj a ďalšie informácie: https://www.direktor.sk/sk/casopis/manazment-skoly-v-praxi/neurozy-ich-prejavy-a-rozmanitosti-u-ucitelov-a-ziakov.m-483.html

Viac v časopise Manažment školy v praxi č. 3/2018


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov