Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Netradičná výzdoba tradičnej prakovskej kuchyne v Spojenej škole internátnej v Prakovciach

Kategória: Aktuality

Vestibul školy môže byť vyzdobený aj netradične, napríklad tradičnou kuchyňou. To všetko pri príležitosti nultého ročníka Prakovského dňa tradícií na Spojenej škole internátnej v Prakovciach, ktorý sa uskutoční v priestoroch školy 24. novembra 2016.Touto aktivitou chce škola upozorniť na tradície v obci, nadviazať na to, na čo ľudia pomaly zabúdajú a na čo by sme mali byť hrdí.

Izbu pripravili všetci spoločne - žiaci, učitelia, majstri, aj nepedagogickí zamestnanci školy, napr. kuchárky. Pec je z kartónových krabíc a je domaľovaná šikovnými žiakmi a majstrom. Maľovali ju žiaci, ktorí sa učia v odbore – maliar. Pripravovali ju 2 týždne, aby vyzerala ako skutočná. Kuchárky urobia „gruľovniky“ (lokše) na pec, halušky do korýtka na stole, tieto výrobky budú vyrobené zo slaného cesta. Počas tradičného dňa pozvaným ľuďom budú ponúkané bryndzovníky, kysnuté rohy, „gruľovníky“, pirohy, „kuľašu“ (zemiaková kaša s krupicou), ale aj rôzne výrobky, napr. plátenné tašky, chňapky, vrecúška, obrusy. Záhradníci vyrobia zo sena zvieratká a aranžmány z prírodného materiálu. Žiaci odboru služby a domáce práce vyrobia mydielka s bylinkami (rozmarín, levanduľa), sviečky.

Žiaci pripravia aj program, v ktorom nebudú chýbať tradičné ľudové tance, piesne, pričom budú oblečení do tradičných krojov. Deti budú recitovať básne z Prakovských klapancií (Šrobárová, M., 2013). Na stenu budú premietané fotografie zo života školy a každý predmet, každá vec, ktorá je v tradičnej izbe bude mať slovenský aj prakovský - nárečový názov.

Mnohí zo žiakov Spojenej školy v Prakovciach pochádzajú z rodín zo sociálne slabšieho prostredia. Treba ich naučiť „z ničoho vyčarovať niečo“, hovorí PaedDr. Drahoslava Vaščáková, poverená riadením školy.

V budúcnosti sa chce  škola zamerať na posilnenie predmetov školského vzdelávacieho programu, ako služby a domáce práce – tkanie kobercov, práca s vlnou, plstenie, vyšívanie. Záhradníci budú viac pracovať s prírodným materiálom ‒ so šípkami, konármi, vŕbou, slamienkami. V období Sviatku všetkých svätých škola pracovala na tradičných vencoch z „čečiny“(vetvičky z ihličnatých stromov) z prakovských lesov. V odbore - kuchár/kuchárka sa chce škola  zamerať na prípravu tradičných jedál, hlavne takých, ktoré sa pripravovali bežne, ale aj  pri rôznych príležitostiach – paska na Veľkú noc, bryndzovníky na Vianoce , kukuričanka – kaša z kukurice, krupová polievka s baraninou,  kokošky (šúľance), gombovce (slivkové knedle), pirohy, halušky. Škola má veľkú záhradu, treba využiť jablká, ríbezle a všetky produkty, ktoré sa v nej nachádzajú. Využije sa všetko, čo príroda prináša.

Pozn.: Spojená škola internátna v Prakovciach má zložky Špeciálna základná škola v Gelnici, Odborné učilište internátne a Praktická škola internátna v Prakovciach. Zriaďovateľom školy je Okresný úrad Košice. 

  

Zdroj a archív fotografií: Spojená škola v Prakovciach


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov