Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Nenormatívne financovanie regionálneho školstva od 1.septembra 2017

Kategória: Aktuality Autor/i: Ing. Ingrid Konečná Veverková

Podľa zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení (ďalej len „zákon č.597/2003 Z. z.“) sa zo štátneho rozpočtu okrem normatívnych finančných prostriedkov poskytujú tiež nenormatívne finančné prostriedky, ktoré sú určené  na financovanie rôznych aktivít a činností v rámci regionálneho školstva. 

1. Príspevok na osobné náklady asistentov učiteľa pre žiakov so zdravotným znevýhodnením 

Podľa  §4a zákona č. 597/2003 Z. z. ministerstvo školstva môže prideliť na žiadosť zriaďovateľa verejnej školy finančné prostriedky na osobné náklady asistentov učiteľa pre žiakov so zdravotným znevýhodnením podľa nasledovných kritérií:

  • počet žiakov so zdravotným znevýhodnením,
  • druh, stupeň a miera postihnutia žiakov so zdravotným znevýhodnením,
  • skutočnosť, či boli zriaďovateľovi školy pridelené finančné prostriedky v predchádzajúcom kalendárnom roku,
  • bariéry, ktoré žiak nedokáže prekonať bez pomoci z dôvodu zdravotného znevýhodnenia; za bariéry sa považujú najmä dorozumievacie ťažkosti, problémy s orientáciou v priestore, stavebné prekážky a neschopnosť adaptácie.

2. Príspevok na dopravu

Podľa §4aa zákona č. 597/2003 Z. z. ministerstvo školstva prideľuje príspevok na dopravu na žiadosť zriaďovateľa verejnej školy alebo zriaďovateľa cirkevnej školy. V zákone sú určené:

  • podmienky za akých škola uhrádza zákonnému zástupcovi žiaka cestovné náklady na dopravu žiaka,
  • spôsob a termín predloženia žiadosti o príspevok na dopravu, náležitosti žiadosti  o príspevok na dopravu,
  • spôsob určenia výšky  príspevku na dopravu na žiaka na kalendárny rok.

3. Príspevok na kurz pohybových aktivít v prírode

Podľa §4ab zákona č. 597/2003 Z. z. ministerstvo školstva môže prideliť v priebehu kalendárneho roka zriaďovateľovi verejnej školy príspevok na kurz pohybových aktivít v prírode v závislosti od disponibilného objemu finančných prostriedkov. Príspevok na kurz pohybových aktivít v prírode môže verejná škola použiť na toho istého žiaka iba jedenkrát počas jeho štúdia v príslušnom druhu školy. Stredná škola s osemročným vzdelávacím programom môže použiť príspevok na kurz pohybových aktivít v prírode na toho istého žiaka jedenkrát počas jeho štúdia v prvom až štvrtom ročníku a jedenkrát počas jeho štúdia v piatom až ôsmom ročníku.

4. Príspevok na školu v prírode

Podľa §4ac zákona č. 597/2003 Z. z. ministerstvo školstva môže prideliť v priebehu kalendárneho roka zriaďovateľovi verejnej školy príspevok na školu v prírode na žiaka prvého až štvrtého ročníka základnej školy a žiaka prvého až štvrtého ročníka základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v závislosti od disponibilného objemu finančných prostriedkov. Príspevok na školu v prírode môže verejná škola použiť na toho istého žiaka iba jedenkrát počas jeho štúdia.

5. Príspevok na učebnice

Podľa §4ad zákona č. 597/2003 Z. z. ministerstvo školstva môže prideliť v priebehu kalendárneho roka zriaďovateľovi verejnej školy príspevok na učebnice, ktoré sú uvedené v registri schválených učebníc, schválených učebných textov, schválených pracovných zošitov a odporúčaných učebníc podľa  §13 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. (školského zákona). Príspevok na učebnice sa prideľuje podľa počtu žiakov jednotlivých ročníkov školy podľa stavu k 15. septembru bežného školského roka alebo podľa stavu k 15. septembru nového školského roka a výšky príspevku na učebnice na žiaka príslušného ročníka a druhu školy určeného a zverejneného ministerstvom školstva na webovom sídle v závislosti od disponibilného objemu finančných prostriedkov ministerstva.

6. Príspevok na záujmové vzdelávanie

Podľa §4ad zákona č. 597/2003 Z. z. ministerstvo školstva pridelí zriaďovateľovi školy a zriaďovateľovi školského zariadenia príspevok na záujmové vzdelávanie podľa počtu prijatých vzdelávacích poukazov a hodnoty vzdelávacieho poukazu. Vzdelávací poukaz reprezentuje osobitný ročný príspevok štátu na záujmové vzdelávanie pre jedného žiaka školy, v ktorej sa vzdelávanie považuje za sústavnú prípravu na povolanie. Vzdelávacie poukazy vydávajú svojim žiakom základné školy a stredné školy najneskôr do 10. septembra príslušného kalendárneho roka a vzdelávacie poukazy prijímajú školy a školské zariadenia, ktoré tvoria sústavu škôl a sústavu školských zariadení najneskôr do 25. septembra príslušného kalendárneho roka.

7. Príspevok na financovanie mimoriadnych výsledkov žiakov

Podľa §4b zákona č. 597/2003 Z. z. ministerstvo školstva môže prideliť zriaďovateľovi verejnej školy v priebehu kalendárneho roka finančné prostriedky za mimoriadne výsledky žiakov v súťažiach, predmetových olympiádach a za účasť školy v medzinárodných projektoch alebo programoch. Ministerstvo školstva pridelí finančné prostriedky zriaďovateľovi verejnej školy podľa zákonom stanovených kritérií. Finančné prostriedky pridelené zriaďovateľovi sú prísne účelové a použijú sa na aktivity súvisiace s prípravou žiakov na súťaže a predmetové olympiády a na úhradu nákladov súvisiacich s účasťou školy v medzinárodných projektoch a programoch uvedených v cit. zákone, a to konkrétne

  • a) na odmeňovanie zamestnancov školy ktorí pripravovali žiakov na súťaže a predmetové olympiády alebo sa zúčastňovali na realizácii medzinárodného projektu alebo programu,
  • b) nákup didaktickej techniky, učebných pomôcok a kompenzačných pomôcok,
  • c) úhradu nákladov súvisiacich s pobytom žiakov školy na súťažiach, predmetových olympiádach alebo v medzinárodných projektoch a programoch,
  • d) úhradu nákladov za spotrebný materiál použitý pri príprave žiakov na súťaže, predmetové olympiády alebo na aktivity súvisiace s účasťou školy v medzinárodných projektoch a programoch.

8. Príspevok na financovanie havarijných situácií

Ministerstvo školstva podľa §4b zákona č. 597/2003 Z. z. môže prideliť v priebehu roka na základe skutočnej potreby zriaďovateľovi verejnej školy, zriaďovateľovi verejnej materskej školy a zriaďovateľovi verejného školského zariadenia, ktorý o to požiada, účelovo finančné prostriedky na bežné výdavky na riešenie vzniknutých havarijných situácií a na kapitálové výdavky na riešenie vzniknutých havarijných situácií.

Havarijné situácie sú udalosti, ktorými

  • boli vážne ohrozené životy a zdravie osôb,
  • bola na majetku školy alebo majetku školského zariadenia spôsobená škoda ohrozujúca jej prevádzku.

Havarijnou situáciou nie je udalosť, ktorou bola na majetku školy alebo majetku školského zariadenia spôsobená škoda ohrozujúca jej prevádzku a  ktorá vznikla porušením povinnosti zriaďovateľa verejnej školy, zriaďovateľa verejného školského zariadenia, riaditeľa verejnej školy s právnou subjektivitou alebo riaditeľa verejného školského zriadenia s právnou subjektivitou. Ak majetok, na ktorom vznikla havarijná situácia, je vo vlastníctve školy alebo školského zariadenia, povinnosťou zriaďovateľa verejnej školy, zriaďovateľa verejného školského zariadenia, riaditeľa verejnej školy s právnou subjektivitou alebo riaditeľa verejného školského zriadenia s právnou subjektivitou je postupovať v súlade s požiadavkami potrebnej odbornej alebo náležitej starostlivosti pri riadnom hospodárení s majetkom školy alebo majetkom školského zariadenia podľa osobitných predpisov. Ak na základe popisu vzniknutej havarijnej situácie a príčin jej vzniku nie je možné určiť, či došlo k porušeniu tejto  povinnosti, ministerstvo vyzve zriaďovateľa prostredníctvom okresného úradu v sídle kraja na predloženie

  • dokladu o odbornom posúdení vzniknutej havarijnej situácie a príčin jej vzniku znalcom v príslušnom odbore alebo odvetví,
  • dokladu o vykonaní technickej kontroly alebo servisu,
  • dokladu o vykonaní opravy, údržby alebo obnovy majetku školy alebo majetku školského zariadenia, na ktorom vznikla havarijná situácia,
  • iného dokladu preukazujúceho plnenie povinností pri riadnom hospodárení s majetkom školy alebo majetkom školského zariadenia, na ktorom vznikla havarijná situácia.

9. Príspevok na financovanie rozvojových projektov

Ministerstvo školstva podľa §4d zákona č.597/2003 Z. z.  môže prideliť na žiadosť zriaďovateľa verejnej školy, verejnej materskej školy a verejného školského zariadenia o financovanie rozvojového projektu účelovo viazané finančné prostriedky na realizáciu predloženého rozvojového projektu. Rozvojové projekty sú projekty zamerané na rozvoj výchovy a vzdelávania. Ministerstvo školstva pridelí zriaďovateľovi verejnej školy finančné prostriedky na realizáciu rozvojového projektu najmä podľa využitia rozvojového projektu vo výchove a vzdelávaní  a tiež využitia rozvojového projektu v mieste sídla verejnej školy, v územnej pôsobnosti okresu alebo kraja.

Výška spoluúčasti zriaďovateľa alebo iných fyzických osôb alebo právnických osôb na realizácii rozvojového projektu je najmenej 5 % z celkových nákladov na realizáciu rozvojového projektu.

10. Príspevok na skvalitnenie podmienok na výchovu a vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia

Podľa §4e zákona č. 596/2003 Z. z.   ministerstvo školstva  môže prideliť zriaďovateľovi základnej školy v priebehu kalendárneho roka príspevok na skvalitnenie podmienok na výchovu a vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Príspevok na skvalitnenie podmienok na výchovu a vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia sa poskytuje podľa počtu žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí nie sú vzdelávaní v špeciálnej triede alebo formou školskej integrácie, na úhradu nákladov na

  • osobné náklady asistenta učiteľa pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo sociálneho pedagóga,
  • vybavenie didaktickou technikou a učebnými pomôckami,
  • účasť žiakov na aktivitách podľa osobitného predpisu,
  • výchovu a vzdelávanie žiakov v špecializovaných triedach,
  • zabránenie prenosu nákazy prenosného ochorenia,
  • príplatok za prácu so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Zriaďovateľ základnej školy, v ktorej sa vzdeláva viac ako 100 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, je povinný použiť najmenej 50 % z celkového príspevku na skvalitnenie podmienok na výchovu a vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia pre základnú školu na mzdy a platy asistentov učiteľa pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia vrátane poistného na povinné verejné zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie, príspevku na starobné dôchodkové sporenie a príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie.


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov